A nyári tésztasaláta remek választás, ha valami laktató, mégis könnyű és frissítő ételt ennénk a nyári melegben. Köretnek is kínálhatjuk grillezett ételek, sültek mellé. Gyors vacsorának is tökéletes.
Elkészíteni sem bonyolult, a gyerekek is imádni fogják. Vendégváráskor is igazi megúszós recept, hiszen köret és saláta egyben.
Nyári tésztasaláta hozzávalói
- 20 dkg száraztészta (ízlés szerint pl. masni, orsó, kiskagyló)
- 15 dkg zöldborsó (friss, fagyasztott, esetleg üveges)
- 2 közepes paradicsom
- 1 nagyobb fürtös uborka
- farmöntet (receptet lásd lejjebb)
Nyári tésztasaláta elkészítése
- A tésztát sós forró vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha.
- A borsót megpároljuk egy kisebb lábosban vagy gőzölő edényben.
- Amíg fő a tészta és párolódik a borsó, felkockázzuk a paradicsomot és az uborkát.
- A főtt tésztát hideg vízzel alaposan leöblítjük, és hagyjuk jól kihűlni.
- Amíg kihűl a tészta és a borsó, elkészítjük a salátaöntetet is.
- Ha minden kihűlt, óvatosan összekeverjük a saláta hozzávalóit, ráöntjük a salátaöntetet is, azzal is óvatosan átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, kissé utánasózhatjuk. Tálalhatjuk azonnal, vagy hűtőben hagyhatjuk kissé összeérni az ízeket.
Farmöntet hozzávalói és elkészítése
- 3 ek. (görög) joghurt
- 1 ek. majonéz
- 2 ek. mustár
- 3 ek. aprított snidling vagy kínai metélőhagyma
- 2 ek. aprított petrezselyemzöld
- 1 ek. aprított kaporlevél
- 1 gerezd fokhagyma vagy 1 mk. fokhagymapor
- ½ kk. só
- fehér bors
kicsi víz vagy tej (szükség szerint)
A hozzávalókat jól elkeverjük, szükség szerint kevés vízzel vagy tejjel hígíthatunk az önteten, ha túl sűrű lenne.
Tippek a nyári tésztasaláta elkészítéséhez
A receptben megadottakon kívül más zöldségekkel is kiegészíthetjük, például sárgarépával vagy kukoricával.
Az uborkát felcserélhetjük friss vagy sült cukkinivel, és dúsíthatjuk a salátát sült padlizsánnal is.
Jó étvágyat!