Nyári tésztasaláta

nyári tésztasaláta

A nyári tésztasaláta remek választás, ha valami laktató, mégis könnyű és frissítő ételt ennénk a nyári melegben. Köretnek is kínálhatjuk grillezett ételek, sültek mellé. Gyors vacsorának is tökéletes.

Elkészíteni sem bonyolult, a gyerekek is imádni fogják. Vendégváráskor is igazi megúszós recept, hiszen köret és saláta egyben.

Nyári tésztasaláta hozzávalói

  • 20 dkg száraztészta (ízlés szerint pl. masni, orsó, kiskagyló)
  • 15 dkg zöldborsó (friss, fagyasztott, esetleg üveges)
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 nagyobb fürtös uborka
  • farmöntet (receptet lásd lejjebb)

Nyári tésztasaláta elkészítése

  1. A tésztát sós forró vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha.
  2. A borsót megpároljuk egy kisebb lábosban vagy gőzölő edényben.
  3. Amíg fő a tészta és párolódik a borsó, felkockázzuk a paradicsomot és az uborkát.
  4. A főtt tésztát hideg vízzel alaposan leöblítjük, és hagyjuk jól kihűlni.
  5. Amíg kihűl a tészta és a borsó, elkészítjük a salátaöntetet is.
  6. Ha minden kihűlt, óvatosan összekeverjük a saláta hozzávalóit, ráöntjük a salátaöntetet is, azzal is óvatosan átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, kissé utánasózhatjuk. Tálalhatjuk azonnal, vagy hűtőben hagyhatjuk kissé összeérni az ízeket.

Farmöntet hozzávalói és elkészítése

  • 3 ek. (görög) joghurt
  • 1 ek. majonéz
  • 2 ek. mustár
  • 3 ek. aprított snidling vagy kínai metélőhagyma
  • 2 ek. aprított petrezselyemzöld
  • 1 ek. aprított kaporlevél
  • 1 gerezd fokhagyma vagy 1 mk. fokhagymapor
  • ½ kk. só
  • fehér bors

kicsi víz vagy tej (szükség szerint)

A hozzávalókat jól elkeverjük, szükség szerint kevés vízzel vagy tejjel hígíthatunk az önteten, ha túl sűrű lenne.

Tippek a nyári tésztasaláta elkészítéséhez

A receptben megadottakon kívül más zöldségekkel is kiegészíthetjük, például sárgarépával vagy kukoricával.

Az uborkát felcserélhetjük friss vagy sült cukkinivel, és dúsíthatjuk a salátát sült padlizsánnal is.

Jó étvágyat!