Paprikakrém házilag

paprikakrém házilag, Erős Pista

Sokan adnak a magyaros, pörköltes alapú ételekhez Erős Pista vagy Édes Anna paprikakrémet. Az ilyen típusú paprikakrém házilag is könnyen elkészíthető, és persze sokkal gazdaságosabb is.

Amikor őszbe hajlik az idő, a piacokon is gyakran megjelennek a piros színű paprikák, akár édes, akár csípős változatban. Akinek van saját kertje és termeszt benne paprikát, szintén óhatatlan, hogy őszre ne csüngjön néhány bepirosodott paprika a töveken.

Ami a paprika típusát illeti, választhatunk tv paprikát, csípős fehér paprikát, hegyes erőset, kápiát vagy pritaminpaprikát is. Mindegyikből egyedileg is készülhet paprikakrém, de akár keverhetjük is ezeket ízlés szerint. A tv paprikának van a legjellegtelenebb íze (még piros állapotban is), ezért érdemes keverni kápiával vagy pritaminnal.

Mi hosszú évek óta már eleve meghagyunk egy-két tő paprikát erre a célra, ezekről csak eleinte szedünk termést, később már hagyjuk szépen bepirosodni mindegyiket. (Az első termések közül még nem érdemes meghagyni egyet sem, mert a nyár folyamán nagy eséllyel megromlanak. Az időjárástól is függ, de az augusztus közepe-vége tájékán kifejlődő paprikák már általában megfelelőek erre a célra.)

A tároláshoz tökéletesen megfelelnek például a kis tormás üvegek, vagy kisebb mustáros, lekváros üvegek, melyeket alaposan ki kell mosni.

Paprikakrém házilag – hozzávalók

1 kg piros húsú paprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
15 dkg só
kevés olaj

Paprikakrém házilag – elkészítés

1. A paprikákat mossuk meg alaposan több váltott vízben vagy folyó víz alatt, távolítsuk el a szárukat és a magházukat, majd daráljuk le húsdarálón.

2. A darált paprika minden kilójához adjunk 15 dkg sót, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni nagyjából egy napig, közben többször keverjük meg, hogy alaposan feloldódjon és elkeveredjen a paprikával a só.

3. A sós paprikát töltsük tiszta üvegekbe. Minél jobban tegyük tele az üvegeket, de hagyjunk a szájuktól kb. egy centiméternyi helyet. Ütögessük meg az üveget, hogy az esetleges levegőbuborékok kijöhessenek, simítsuk el a paprikakrém tetejét, majd öntsünk rá olajat, hogy elzárjuk a levegőtől a krémet.

4. Ezt követően tekerjük rá a tetejét, és mehet is a kamrapolcra. Előfordul, hogy az olaj kicsit kiszökik a fedő mellett, ezért célszerű például konyhai törlőkendőt vagy egy rossz tálcát az üvegek alá tenni. A felbontott üvegeket felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .