Paradicsomlé házilag – finomabb, mint a bolti

Paradicsomlé házilag - befőzés, eltevés
Paradicsomlé házilag

A paradicsomlé házilag is elkészíthető, és határozottan finomabb, mint bolti társai. Ráadásul igen sokoldalúan felhasználható, hiszen tálalhatjuk reggelihez gyümölcslé helyett, ízesítve finom ivólé készülhet belőle, amit akár tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatunk néhány sós falattal. De készülhet belőle paradicsomleves, töltött paprika, pizzaszósz, paradicsomos káposzta vagy paradicsomos krumplifőzelék. A csorba és a minestrone leveseknek is elengedhetetlen alkotóeleme.

Akinek a kertben elegendő paradicsom áll rendelkezésére, vétek lenne, ha nem tenne el belőle télire, de a piacon is érdemes megvásárolni szezonjában, nyár vége felé, amikor az ára is alacsonyabb, így nemcsak finomabb, de sokkal olcsóbb paradicsomlevünk lesz télire a boltban vásárolhatóknál.

Kisebb mennyiségű paradicsomot talán érdemesebb hidegen, gyümölcscentrifugával előállítani, ha van ilyen masinánk. Nagyobb mennyiségben nekem jobban bevált az alábbi módszer. A paradicsompasszírozó elengedhetetlennek hozzá, mert szitán áttörni nagyon nagy munka.

A befőzésnél fontos a tisztaság, a higiénia, az üvegek, illetve a tetők épsége.

A paradicsomlé eltevéséhez inkább valamilyen hosszúkás üveget érdemes használni, aminek lehetőleg teteje is van, de akár normál befőttesüvegben is eltehetjük, ha csak az áll rendelkezésre. Mivel ezek a hosszúkás üvegek nem zárnak százszázalékosan, érdemes egy réteg celofánt feszíteni az üveg tetejére, majd ezt követően rátekerni a tetőt. Két réteg celofánnal tető nélkül is lezárhatjuk, így azonban számolni kell a párolgással és sűrűsödéssel.

Paradicsomlé házilag hozzávalói

érett, húsos paradicsom (lehetőleg befőző típusú)
üvegenként késhegynyi tartósítószer (Na-benzoát)
üvegek

Paradicsomlé elkészítése házilag

1.    Készítsük elő az üvegeket. Mossuk el mindegyiket mosogatószeres vízben. A csírátlanításhoz használhatunk alkoholt vagy ecetes vizet, mellyel átöblítjük az üvegeket és a tetőket, de ki is főzhetjük ezeket. Mikrohullámú sütőben is elvégezhetjük a csírátlanítást, de a tetőket semmi esetre se tegyük a mikrosütőbe, ezeket az előbbi módszerek valamelyikével csírátlanítsuk.

2.    A paradicsomokat megmossuk, 6-8 darabra vágjuk, majd feltesszük főni. Kavargassuk, nehogy odaégjen. Hamarosan levet enged. Ha már megpuhultak a paradicsomok, áttekerjük az egészet a passzírozón. Ezt a műveletet kétszer elvégezve a végén csak a magok és héjdarabok maradnak vissza. Minél jobban sikerül kipasszírozni, annál sűrűbb paradicsomlevet kapunk.

3.    A kicentrifugázott vagy kipasszírozott paradicsomlevet ismét felforraljuk, majd óvatosan töltsük fel az üvegeket a forró paradicsomlével. (Ha nem jó a tölcsér kiképzése, kifröcsöghet a forró folyadék.)

4.    Szórjunk mindegyik üvegbe késhegynyi tartósítót, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük száraz dunsztba, vagyis jól bugyoláljuk be mindegyiket takarókkal vagy bármivel, ami jó melegen tartja, hogy minél lassabban hűljenek ki. A lezáráshoz a tető alá egy réteg celofánt is használhatunk, melyet enyhén megnedvesítve kell az üveg tetejére feszíteni, így akkor is biztonságban lesz az üveg tartalma, ha a fedő mégsem zárna százszázalékosan.

5.    A teljes kihűlés után, ami nagyjából három nap alatt következik be, feltehetjük a kamrapolcra az üvegeket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .