Töltött paprika télire eltevése

Töltött paprika télire - befőzés, eltevés
Töltött paprika télire

A töltött paprika télire való eltevése nem ördöngösség, ha pedig amúgy is készítünk paradicsomlevet, mindenképpen megéri pár üveggel ebből is betárolni. A töltött paprika hagyományosan nyári étel, de ezzel a recepttel télen is bármikor asztalra varázsolhatjuk a nyár eme remek ízét.

Természetesen nem a teljesen elkészített töltött paprikát, hanem a töltött paprika alapanyagát, a paradicsomot és a paprikát szoktam eltenni télire az alábbi recept alapján, így bármikor ott van a kamrapolcon paradicsomlében eltett paprika, ha töltött paprikára vágyik a család. Már csak a tölteléket kell elkészíteni, a paprikákat megtölteni, és főhet is.

A paradicsomlevet kisebb mennyiségben talán érdemesebb hidegen, gyümölcscentrifugával előállítani, nagyobb mennyiségben nekem jobban bevált az alábbiakban leírt módszer. A paradicsompasszírozót elengedhetetlennek érzem hozzá, mert szitán áttörni szörnyű nagy munka.

A befőzésnél fontos a tisztaság, a higiénia, a befőttesüvegek, illetve a tetők épsége.

Töltött paprika télire hozzávalói

érett, húsos paradicsom (lehetőleg befőző típusú)
paprika
tartósítószer (Na-benzoát)
befőttesüvegek

Töltött paprika eltevése télire

1.    Készítsük elő a befőttesüvegeket. Mossuk el mindegyiket mosogatószeres vízben. A csírátlanításhoz használhatunk alkoholt vagy ecetes vizet, mellyel átöblítjük az üvegeket, tetőket, de ki is főzhetjük ezeket. Mikrohullámú sütőben is elvégezhetjük a csírátlanítást, de a tetőket ne tegyük a mikrosütőbe, ezeket az előbbi módszerek valamelyikével csírátlanítsuk.

2.    A paradicsomokat megmossuk, 6-8 darabra vágjuk, majd feltesszük főni. Kavargassuk, nehogy odaégjen. Hamarosan levet enged. Amikor már jól megpuhultak a paradicsomok, áttekerjük az egészet a passzírozón. Ezt a műveletet kétszer is elvégezhetjük, így a végén valóban csak a magok és héjdarabok maradnak vissza. Minél jobban sikerül kipasszírozni, annál sűrűbb lesz a végeredmény.

3.    Amíg főnek a paradicsomok, mossuk meg a paprikákat, és távolítsuk el a magházukat.

4.    A kicentrifugázott vagy kipasszírozott paradicsomlevet ismét felforraljuk, majd beledobáljuk a paprikákat. A paprikát addig főzzük, hogy egy kicsit összenyomható legyen, tehát elveszítse kemény, feszes állagát, így könnyebben tudjuk majd beletuszkolni az üvegbe.

5.    A paprikákat szedegessük át az üvegekbe egy tiszta csipesszel vagy valamilyen szedőkanállal, lehetőleg úgy, hogy a hegyük kerüljön az üveg aljára, a csuma helye pedig fölfelé nézzen. Óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró. Akár egymásba is tehetünk két paprikát, az a lényeg, hogy minél többet be tudjunk tenni egy üvegbe. 720 milliliteres üvegbe 4-5 darab biztosan belefér.

6.    Óvatosan töltsük fel az üveget a forró paradicsomlével úgy, hogy lehetőleg ne maradjon a paprikákban és a paprikák körül levegő. Kicsit ütögessük is meg az üvegeket.

7.    Szórjunk mindegyik üvegbe késhegynyi tartósítót, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük száraz dunsztba, vagyis jól bugyoláljuk be az üvegeket bármibe, ami jó melegen tartja, hogy minél lassabban hűljenek ki. A lezáráshoz a tető alá egy réteg celofánt is használhatunk, melyet enyhén megnedvesítve kell az üveg tetejére feszíteni, így akkor is biztonságban lesz az üveg tartalma, ha a fedő mégsem zárna százszázalékosan.

8.    A teljes kihűlés után, ami nagyjából három nap alatt következik be, feltehetjük a kamrapolcra az üvegeket.

9.    A töltött paprika pontos receptje itt található.

Maradékmentési tippek

Ha kimaradna a paradicsomléből, töltsük üvegekbe, a paprikától kifejezetten kellemes ízt kap, és akár ivólé gyanánt, akár valamilyen paradicsomos ételhez felhasználhatjuk a későbbiekben. A paradicsomlé eltevése részletesen itt olvasható.

Ha a paprikából maradna meg valamennyi, esetleg kevés paradicsomot és paprikát hozzáadva készítsünk belőle lecsót, tegyük pörköltbe, vagy le is fagyaszthatjuk, így később bármilyen ételbe beledobható.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .