Rántott hagymakarika pufi és hagyományos bundában

Rántott hagymakarika, feltét
Rántott hagymakarika

Az utóbbi időben nagyon kedvelt étellé vált a rántott hagymakarika. Ez köszönhető elsősorban remek ízének, de nem elhanyagolható a gyorséttermek szerepe és az a tény, hogy fagyasztva is könnyen elérhető. És igen, igen, otthon elkészítve szinte fillérekből kihozható ez a finomság.


Kétféleképpen is készítem, nekünk mindkettő ízlik. Az első módszer egy pufi bundát eredményez, ami jobban hasonlít a gyorséttermi és bolti változatokra. A másik módszer a hagyományos panírozás, amihez egy kis trükköt találtam ki, hogy egyszerűbb és tojástakarékosabb legyen.

A recepthez a vöröshagymát ajánlom, mivel egyrészt ez a legolcsóbb, másrészt sülve teljesen elveszíti csípősségét, finom édes és ellenállhatatlan lesz.

Tálalhatjuk főzelékhez feltétként, fogyaszthatjuk friss salátával vagy önmagában, de köretet is kínálhatunk hozzá, krumplipüréhez vagy zöldséges rizshez különösen jól passzol.

Rántott hagymakarika pufi bundával hozzávalói

3-4 nagyobb fej hagyma
2 dl liszt + kb. 1 dl a hagyma forgatásához
2 ek. burgonyapehely
0,5 csomag sütőpor

őrölt fehérbors
1 kávéskanál pirospaprika
1 tojás
szódavíz
kb. 0,5 liter olaj

Rántott hagymakarika elkészítése

1.    A hagymát megtisztítjuk, a két elkeskenyedő végét levágjuk, majd felkarikázzuk. Nem kell vékonyra, de azért túl vastag se legyen, a hagyma méretétől függően kb. 4-6 szelet jön ki egy hagymából. Szedjük ki a hagymák közepét, a többit szedjük karikákra. (A két végét és a közepét tegyük félre valamilyen hagymás ételhez.)

2.    A 2 dl lisztet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot, a pirospaprikát és a sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és annyi szódavizet, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. (Ha túl híg a tészta, lefolyik a hagymáról, ha sűrű, a hagyma bundája is vastagabb lesz.)

3.    Az olajat felforrósítjuk, 1 dl lisztet egy tányérba teszünk. A hagymakarikákat először a lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a masszába, kicsit lecsöpögtetjük és a forró olajba tesszük. (Egyszerre ne tegyünk túl sok hagymakarikát az olajba.) Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ha megsültek lecsöpögtetjük, majd egy konyhai törlőkendővel kibélelt edénybe állítjuk a karikákat egymás mellé.

Rántott hagymakarika hozzávalói

3-4 nagyobb fej hagyma
liszt

2 tojás
zsemlemorzsa
kb. 0,5 liter olaj

Rántott hagymakarika hagyományos panírban elkészítve

1.    A hagymát megtisztítjuk, a két elkeskenyedő végét levágjuk, majd felkarikázzuk. Nem kell vékonyra, de azért túl vastag se legyen, a hagyma méretétől függően kb. 4-6 szelet jön ki egy hagymából. Szedjük ki a hagymák közepét, a többit szedjük karikákra. (A két végét és a közepét tegyük félre valamilyen hagymás ételhez.)

2.    A panírozáshoz a lisztet és a zsemlemorzsát egy-egy tányérba vagy panírozótálba tesszük, a tojást viszont egy nagy bögrébe vagy müzlis tálba. A tojást verjük fel kevés sóval. A hagymakarikákat forgassuk meg a lisztben, tegyünk a tojásba annyit, hogy az összes hagymakarikát ellepje a tojás, majd szedegessük át a hagymakarikákat a zsemlemorzsába. (Ezzel a módszerrel tojástakarékosan tudunk panírozni anélkül, hogy az utolsó darabokat forgatgatni kellene a tányér alján elterülő tojásban.) Forgassuk meg alaposan a zsemlemorzsában is, majd tegyük egymás mellé egy tálcára a bepanírozott hagymakarikákat.

3.    Forrósítsuk fel az olajat, és adagonként süssük aranybarnára a panírozott hagymakarikákat. (Egyszerre ne tegyünk túl sok hagymakarikát az olajba.) Csöpögtessük le, majd állítsuk egymás mellé a hagymakarikákat egy konyhai törlőkendővel bélelt tálban.

Tálaljuk salátával, főzelékkel, körettel vagy önmagában.

Maradékmentés

A hagymák elkeskenyedő vége és a közepe egy dobozban vagy folpack-ba csomagolva néhány napig eláll a hűtőben, így később felhasználhatjuk valamilyen hagymás ételhez.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .