Krumplis húsos zöldséges egytál sütőben sütve

Krumplis húsos zöldséges egytál
Krumplis húsos zöldséges egytál

A krumplis húsos zöldséges egytál gyorsan előkészíthető, aztán a sütőben már szinte magától elkészül, csak arra kell vigyázni, hogy meg ne égjen. Szinte bármilyen húsból készülhet, de a szárazabb húsokat nem ajánlom hozzá. Csirkecombbal, csirkeszárnnyal, pulykacombbal, pulykaszárnnyal vagy sertéscombbal egyaránt tökéletes lesz.


Szeretem az ilyen gyorsan összeállítható ételeket, bár egy kis odafigyeléssel azért ebből is kihozhatunk még többet. Minden húsnak jót tesz a pácolás, omlósabbá válik, és gyorsabban elkészül. Ha előző nap, de legalább pár órával a sütés előtt bepácoljuk a húst, csak jót tehet neki, ám akkor sem történik semmi, ha ez a lépés kimarad.

Nálunk általában kacsasütőben vagy cserépedényben készül, de akár tepsiben is süthetjük, ebben az esetben fedjük le a tetejét alufóliával.

Ez az étel tetszés szerint variálható, egyéb zöldségek is kerülhetnek bele, mint a receptben megadottak, sőt akár a burgonyát teljes mértékben ki is válthatjuk zöldségekkel.

Krumplis húsos zöldséges egytál hozzávalói

kb. 60 dkg hús ízlés szerint (csirkecomb, csirkeszárny, disznócomb, pulykacomb, pulykaszárny, stb.)
10 dkg húsos szalonna (elhagyható)
1 kg burgonya
0,5 kg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
2 fej vöröshagyma
1-2 alma (elhagyható)
5-6 gerezd fokhagyma

csirkefűszer – pirospaprika, majoránna, rozmaring, bors keveréke (elhagyható)
1-2 szem paprika (elhagyható)
1 szem paradicsom (elhagyható)

Krumplis húsos zöldséges egytál elkészítése

1.    Pácoljuk be a húst ízlés szerinti fűszerek és olaj keverékével, majd tegyük a hűtőbe, de ez a lépés időhiány esetén akár ki is maradhat.

2.    Sózzuk meg és fűszerezzük be a húsokat, vágjuk vastagabb szeletekre a húsos szalonnát, és tegyük félre ezeket, amíg előkészítjük a zöldségeket.

3.    Hámozzuk meg a burgonyát, a hagymákat és a répákat. A burgonyát és a répát szeleteljük fel, a hagymát vágjuk négyfelé. Mossuk meg és vágjuk négyfelé az almákat, a paprikát és a paradicsomot is.

4.    Öntsünk a tepsi vagy sütőedény aljára egy-két deciliter vizet, zsiradék nem kell alá. A szeletelt burgonya felét rétegezzük a tepsi aljára, osszuk el rajta egyenletesen a répák felét is, szórjuk meg sóval, rétegezzük rá a zöldségek másik felét is, ezt is sózzuk meg, majd fektessük rá a húsokat és a szalonnát, rendezzük el a húsdarabok között a hagymát, fokhagymát, almát, paprikát, paradicsomot.

5.    Fedjük le az edényt vagy takarjuk le alufóliával, tegyük a sütőbe, és kb. 220 fokon (5. fokozat) süssük meg. Nagyjából egy óra alatt készül el. Ha megpuhultak a zöldségek és a hús is, vegyük le a fedőt, illetve az alufóliát, és kissé pirítsuk meg a húsokat.

6.    Friss salátával vagy savanyúsággal is kínálhatjuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..