Ropogós sült hagyma készítése házilag, lyoni hagyma

ropogós sült hagyma, lyoni hagyma

A sült hagyma (vagy elegánsabb nevén lyoni hagyma) nagyon sokféleképpen felhasználható, és mivel a bolti változat nem túl olcsó, ezért talán érdemesebb lehet otthon elkészíteni, ha van rá egy kis időnk.

Érdemes kicsit nagyobb adagot készíteni, mert rengeteg mindenhez felhasználható, például hot-doghoz, hamburgerhez, szendvicsre, krémlevesek tetejére, hagymás kenyér sütéséhez, de nagyon finom különféle sültek mellé is.

Sült hagyma hozzávalói

vöröshagyma
rétesliszt
bő olaj a sütéshez

Sült hagyma elkészítése

1. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és felszeleteljük. (Kb. 2-3 milliméteres szeletek teljesen megfelelőek, az sem jó, ha túl vékony, az sem, ha túl vastag.)

2. A felszeletelt hagymát szétszedegetjük, és alaposan átforgatjuk lisztben, hogy mindenhol beborítsa a hagymákat. A felesleges lisztet rázzuk le, mert az olajban úgyis csak megégne.

3. Közepes lángon forrósítsuk fel az olajat, majd kis adagokban süssük meg az összes hagymát. Egyszerre nem szabad nagy mennyiséget beletenni, mert egyrészt nem tud olyan gyorsan sülni, emiatt kiengedi a hagyma a levét, és inkább csak fő, mint sül, amitől zsíros és löttyedt lesz a végeredmény, másrészt ki is futhat az olaj.

4. Egyszer-kétszer át is keverhetjük a sülő hagymát, és legyünk résen, épphogy világosbarnára süssük, mert ha megég, keserű lesz. Nagyon gyorsan elkészül, és hirtelen meg tud égni, ezért ne hagyjuk magára egy pillanatra sem.

5. A szép zsemleszínű sült hagymát szedjük papírtörlőre (vagy szűrőbe), és ha kicsit leitattuk róla a zsiradékot, illetve lecsöpögött, szedjük át egy tiszta papírtörlőre (majd később akár még egyre, ha még túl olajos lenne).

6. Az összes hagymával járjunk el a fentiek szerint (sütés, csöpögtetés, felitatás), amíg elfogy. A csöpögtetést, leitatást mindig tiszta papírtörlőn végezzük. Teljesen hűtsük ki és szárítsuk le a hagymát, mielőtt elcsomagoljuk. A tárolódobozt is kibélelhetjük tiszta papírtörlővel. Hűvös, száraz helyen egy-két hétig is eláll (már ha nem fogy el addig).

Tipp

Ha nem lenne elég zörgős a sült hagyma, sütőben 50 fokon (1-es fokozat nyitott sütőajtónál) tovább lehet szárítani. (Ha van, akkor aszalógéppel is végezhetjük az utólagos szárítást.)

Ízlés szerint kisebb darabokra is tördelhetjük a sült hagymákat, de akár hagyhatjuk úgy is, ahogy sütöttük, ez attól is függ, hogy a későbbiekben mihez használjuk fel.

Jó étvágyat!