Ez a gyümölcsös, túrós, joghurtos desszert gyorsan elkészül, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A nyár igazi sztárja, amikor érési sorrendben szinte minden gyümölccsel végigkóstolhatjuk ezt a hűsítő desszertet.
Talán csak a görögdinnye, a szilva és az alma az, ami nem nagyon passzol hozzá, és kétségkívül a piros bogyós gyümölcsökkel a legdekoratívabb.
Ízlés szerint különféle mennyiségű gyümölccsel készülhet. Extra gyümölcsös változatban pürésített gyümölcs is kerülhet a rétegek közé.
Friss gyümölcs hiányában befőttel is elkészíthető, a befőtt levét pedig felhasználhatjuk a piskóta vagy keksz mártogatására, hogy hamarabb megpuhuljanak.
Gyümölcsös, túrós, joghurtos süti hozzávalói
kb. 20-30 dkg idénygyümölcs (vagy befőtt)
0,5 kg túró
0,5 l natúr joghurt
1 citrom vagy lime
5-6 ek. cukor
kb. 20 dkg babapiskóta vagy háztartási keksz
Gyümölcsös, túrós, joghurtos süti elkészítése
1. A túrót törjük át villával vagy burgonyanyomón, majd adjuk hozzá a joghurtot, a cukrot és 1 evőkanálnyi citromlevet. A citrom héjából is reszelhetünk a krémbe, majd jól keverjük át az egészet. Szükség és ízlés szerint édesítsük vagy savanyítsuk tovább cukorral, illetve citromlével.
2. A gyümölcsöt tisztítsuk meg, ízlés szerint szeleteljük fel, illetve egy részét pürésíthetjük is. A díszítésként tetejére kerülő és barnulásra hajlamos gyümölcsöket (pl. barack, körte, banán) kenjük meg kevés citromlével és tegyük félre.
3. Egy nagyjából 20 x 30 cm-es tál vagy tepsi aljára tegyünk egy réteg piskótát vagy kekszet, erre egy réteg krémet, majd gyümölcsöt és/vagy gyümölcspürét, majd ismét egy réteg piskótát vagy kekszet, és egy újabb réteg krémet, majd a tetejét díszítsük a félretett gyümölcsökkel. (Ha befőttel készítjük, a befőtt levével meglocsolhatjuk a piskótát vagy kekszet, hogy hamarabb megpuhuljon.)
4. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, ennyi idő alatt megpuhul a piskóta is, a keksz is.
5. Kockákra vágva kínáljuk. Továbbdíszíthetjük gyümölcsökkel, vagy nyáron adhatunk mellé egy gombóc fagylaltot is.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.