Petrezselymes újburgonya másképp

A petrezselymes újburgonya sokunk igen kedvelt körete, ám ezt is többféleképpen készíthetjük. Most megmutatom, hogy melyik a kedvencem.

Aki eddig csak főtt burgonyával ismerte, illetve ezt szokta meg, nyilván meg fog lepődni. Számomra viszont az volt a meglepő, amikor először kóstoltam a főttet, hiszen gyerekként sütve szoktam meg, ezt készítette az Anyukám és a Nagymamám is.

A petrezselymes burgonya receptjénél már említettem, hogy gyerekkoromban a zöldségesnél megtisztítva árulták az apró újburgonyákat, amit nyilván senki nem vett volna meg héjasan. Ezek az apró újkrumplik a legfinomabbak, de természetesen a nagyobb krumplikat is felvághatjuk kis kockákra, ahogy a főtt változatnál is gyakran tesszük ezt.

A képen látható gumók a saját kertünkből valók, egy körömkefe segítségével megdörzsöltem a héjukat, de nem dörzsöltem le teljesen, mert kinézetre és állagra is sokkal különlegesebb, ha a héj egy részével együtt készítjük el.

Petrezselymes újburgonya hozzávalói

lehetőleg minél apróbb szemű újburgonya
petrezselyem zöldje
olaj vagy zsír

Petrezselymes újburgonya elkészítése

1. Az újburgonyát tegyük vízbe, és sikáljuk meg egy tiszta körömkefével, nem baj, ha a héj nagyobb része rajta marad, elegendő az esetleges szennyeződéseket eltávolítani. Az apró szemű burgonyákat egészben is hagyhatjuk, a nagyobbakat vágjuk kis kockákra. A legjobb méret kb. akkora, mint egy közepes szem cseresznye.

2. Forrósítsunk bő zsiradékot, majd süssük meg benne a burgonyát. Nem kell nagyon barnára vagy ropogósra sütni, látni fogjuk, amikor már megfelelő, de óvatosan meg is lehet kóstolni.

3. Amíg sül a burgonya, vágjuk finomra a petrezselymet, és egy evőkanálnyi olajon dinszteljük meg, amíg szép sötétre vált a színe, és felszáll a kellemes illata.

4. A kisült burgonyát csöpögtessük le, szedjük rá a petrezselyemre, forgassuk jól össze, sózzuk, és már tálalhatjuk is.

Tippek

Önálló fogásként is fogyasztható, gyerekkoromban gyakran ettük vacsorára a nyár eleji időszakban. Nagyon jól illik hozzá bármilyen saláta, én kapros uborkasalátával szeretem a legjobban.

Nemcsak újburgonyából készülhet ez a sült változat, de fontos, hogy a petrezselyem vagy friss vagy fagyasztott legyen, szárított petrezselyemmel nem lesz finom a végeredmény, illetve a téli burgonyát célszerűbb meghámozni.

Jó étvágyat!