Spenót, spenótfőzelék tükörtojással

Spenót tükörtojással, levélzöldség, spenótfőzelék, tavaszi ételek
Spenót tükörtojással

A spenót tipikusan az a főzelékféle, amit valaki vagy imád vagy ki nem állhat, középút ritkán van. A spenót nagyon egészséges levélzöldség, érdemes belőle minél gyakrabban fogyasztani. Tükörtojással a legfinomabb, ez a hagyományos párosítás, de persze főtt tojással, fasírttal és sok minden mással is tálalható.


A spenót önmagában nem túl laktató, ezért gyakran dúsítják áztatott zsemlével, illetve mindenképpen jár hozzá valamilyen feltét, ami teljesebbé teszi a fogást.

Ami engem illet, én kevéssé kedvelem a zsemlés változatot, ezért hosszú évek óta az alábbi recept szerint főzöm a spenótot. Az inspirációt onnan kaptam, hogy egyszer kóstoltam fagyasztott spenótpüréből mindössze sóval és fokhagymával készített főzeléket, ami elég jónak bizonyult alapként, de azért az én ízlésem szerint némi finomításra szorult, így hoztam össze az alábbi változatot. (Valójában úgy készül, mint a zsemlés változat, csak a zsemle helyett lisztet teszek bele.)

A spenótpürét készen is megvásárolhatjuk a fagyasztópultból, de tavasszal, a spenótszezonban mi magunk is elkészíthetjük friss levelekből ezt a főzeléket, illetve télire is eltehetjük a pürésített leveleket. A sóskapürével ellentétben jobban szeretem fagyasztva tárolni. Elkészítés előtt mindenképpen csöpögtessük le a kiolvadó folyadékot, csak a pürés leveleket használjuk fel.

Előfordul, hogy nem a legzsengébb levelekből készül a spenótpüré, ilyenkor kicsit „vad”, erőteljes lehet az íze. Szükség szerint tejjel tudjuk finomítani ezt az ízt, ezért mindig kóstoljuk meg a végeredményt.

Spenót tükörtojással hozzávalói

1 kg fagyasztott spenótpüré (házi vagy bolti)
kb. 4-5 dl tej
2-3 ek. liszt (kukoricaliszt vagy egyéb ízlés szerint)

1-2 gerezd fokhagyma
személyenként 1-2 tojás
kevés olaj vagy egyéb zsiradék

Spenót tükörtojással elkészítése

1.    A spenótpüréről kiolvasztás után csöpögtessük le a kiolvadó barna levét. Tisztítsuk meg a fokhagymát és zúzzuk össze.

2.    A spenótpürét tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a tejet 1-2 deciliternyi kivételével. Sózzuk, adjuk hozzá a fokhagymát. Forraljuk fel, és főzzük néhány percig. Csak annyi főzésre van szüksége, amennyitől a fokhagyma elveszíti ropogós, friss állagát.

3.    Közben keverjük csomómentesre a lisztet kevés tejjel, adjunk hozzá egy keveset a forró spenótból, keverjük el, majd öntsük a főzelékbe. Kevergetve forraljuk néhány percig, hogy a liszt megfőjön. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá sót, ha túl „vad” íze lenne, adjunk hozzá még egy kis tejet. Ha túl sűrűnek találnánk, tejjel hígítsuk.

4.    A tükörtojáshoz tegyünk egy serpenyőbe kevés zsiradékot, majd üssük rá a tojásokat. Közepesnél kicsit gyengébb lángon süssük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. A tojásokat süthetjük egyesével is (vagy nagyobb serpenyőben kettesével, hármasával), hogy „pacás” körvonala legyen, de nagyobb pogácsaszaggatóval csinos köröket is vághatunk a megsült tojásokból (ahogy a képen is látszik.)

5.    A főzeléket a tükörtojásokkal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .