Szezámmagos csirke, ahogy mi szeretjük

szezámmagos csirke, kínai

Az általunk kínaiként ismert ételek valójában nem eredeti kínai receptek alapján készülnek, ahogy ez a szezámmagos csirke sem. Az európai (vagy éppen magyar) emberek szája íze szerint kerültek kialakításra ezek a gyakran szaftos, szószos, sok zöldséggel készült fogások.

Valójában a kínai étterem dolgozói is külön főznek maguknak, nem azt eszik, amit nekünk kínálnak. Ettől függetlenül mi szeretjük a kínai büfék kínálatát, viszont a környékünkön nincs ilyen, ezért készül otthon a szezámmagos csirke.

Bár elkészíthető autentikus hozzávalókkal is, mint rizsecet vagy szezámolaj, ám akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon ilyesmi. A fehérbor hiánya sem akadály, sima vízzel készítve is nagyon finom lesz. Talán a szójaszósz az egyetlen speciális hozzávaló, ami kihagyhatatlan, azonban ebből olyan kevés kell, hogy nálunk egy üveggel kitart egész évben, pedig havonta két-három alkalommal eszünk kínait.

Ez a recept egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis különleges és laktató.

Fontos, hogy a bunda hozzávalói hidegek legyenek, legjobb az összekeverés után hűtőszekrénybe tenni, a sütéshez használt olajnak viszont tűzforrónak kell lennie.

Szezámmagos csirke hozzávalói

40 dkg csirkemell

Bundához:
2 ek. szójaszósz
10 ml fehérbor vagy víz
2 csepp szezámolaj (elhagyható)
0,5 ek. napraforgóolaj
2 ek. finomliszt
2 ek. étkezési keményítő
0,5 tk. szódabikarbóna
0,5 tk. sütőpor
2 ek. víz

Szószhoz:
100 ml víz
100 ml alaplé (készülhet ételízesítővel is)
3 ek. almaecet v. rizsecet
2 ek. étkezési keményítő
150 g cukor
3 ek. szójaszósz
2 ek. szezámolaj (vagy más olaj)
1 tk. chiliszósz (elhagyható)
1 gerezd tört fokhagyma

Sütéshez:
½ l olaj

Szóráshoz:
3 ek. szezámmag

Szezámmagos csirke elkészítése

1. A bunda hozzávalóit alaposan elkeverjük. Se túl sűrű, se híg masszát kell kapjunk (kb. sűrű palacsintatészta állagút). A vizet csak óvatosan adagoljuk hozzá, lehet, hogy elég lesz 1 evőkanálnyi, de lehet, hogy 3 evőkanálnyi is szükséges, a liszttől is függ. A masszát felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. A húst kb. 2-3 centiméteres kockákra vágjuk.

3. Az olajat felforrósítjuk, a húst a folyékony bundában alaposan megforgatjuk. Érdemes a húsokat két-három adagra osztva sütni. A húsokat egyenként dobáljuk a forró olajba, hogy ne érjenek össze. Néhányszor forgassuk át, míg készre sül.

4. Közben a szósz hozzávalóit felfőzzük, kb. 1 percig forraljuk, amíg besűrűsödik.

5. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a szezámmagot.

6. A megsült húst egy mély tálba tesszük, leöntjük a szósszal, megszórjuk a szezámmaggal. Ízlés szerint zöldséges vagy sima rizzsel tálaljuk.

 

Rizs főzése, hogy pergős legyen

 

Jó étvágyat!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .