A tabulé gyönyörű, színes, frissítő és szokatlan, de annál finomabb, nálunk is egyre ismertebb és egyre népszerűbb közel-keleti étel. Mindenképpen érdemes kipróbálni, elkészítése egyszerű. Fogyasztható önmagában és köretként is.
A magyar konyhákban is egyre gyakrabban fordulnak elő a távoli tájak ízei. A tabuléval találkozhatunk még tabbouleh, tabouleh, tabouli, taboule vagy tabouly néven is, mindegyik ugyanazt az üdítő salátát jelenti.
Az ételben a petrezselyemlevél nem fűszerként, hanem salátalevélként funkcionál. Libanonban az étel elsődleges alapanyaga is ez, tehát ott tulajdonképpen egy petrezselyemsalátát kínálnak tabulé néven.
A tabulé alapanyagai sokfélék lehetnek. Nálunk az alapot a bulgur vagy a kuszkusz szolgáltatja, emellett fontos alapanyag a perezselyemlevél, amit nem vágunk apróra, további ízesítő a korianderlevél és a mentalevél, mindezt kiegészíti a kis kockákra vágott paradicsom, hagyma, esetleg uborka, az öntet fő hozzávalói pedig az olívaolaj és a citromlé. (A cikk végén lévő további tippeket is adok az alapanyagok változatosabbá tételéhez.)
Mi olyan sok bulgurt eszünk egyébként is, hogy a tabuléhoz inkább kuszkuszt használok.
Tabulé hozzávalói
- 1 csésze kuszkusz
- 1-1,5 csésze víz
- 1 citrom leve
- 0,5 tk. só
- őrölt bors ízlés szerint
- 1-2 ek. (olíva)olaj
- 3-4 érett paradicsom
- 0,5 fej lilahagyma vagy vöröshagyma, vagy 1-2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- néhány mentalevél (ízlés szerint több vagy kevesebb, de el is hagyható)
- korianderlevelek (elhagyható)
- 1-2 jó nagy csokor petrezselyemzöld
- fél kígyóuborka (elhagyható)
- só
Tabulé recept
- Először a kuszkuszt készítjük el. Ehhez vizet forralunk, a kuszkuszt egy hőálló edénybe tesszük, hozzáadunk egy kevés sót, felöntjük a forró vízzel. Lefedve állni hagyjuk, amíg magába szívja az összes vizet. (1 csésze vízzel pergősebb, 1,5 csésze vízzel „tömöttebb” végeredményt kapunk.)
- Amíg elkészül a kuszkusz, kockázzuk fel a paradicsomot, az uborkát és a hagymát. A fokhagymát tisztítsuk meg, és nyomjuk át fokhagymaprésen.
- A petrezselyemleveleket ízlés szerint hagyhatjuk egyben is, vagy kissé összevághatjuk, de nem vágjuk teljesen finomra, hogy megmaradjon a salátalevél jellege. A koriandert és a mentát vághatjuk apróbbra, hogy jobban elvegyüljön a salátában.
- Ha elkészült a kuszkusz, lazítsuk fel egy villával, vagy óvatosan keverjük át egy kanállal, és hagyjuk kihűlni.
- Tegyük az összes hozzávalót egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az olajat, citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és óvatosan forgassuk össze, hogy jól elkeveredjenek a hozzávalók.
- Akár rögtön fogyasztható, de néhány órára hűtőszekrénybe téve még jobban összeérnek az ízek, és kellemesen hűvös lesz a saláta.
Tabulé tálalása, fogyasztása
Tálalhatjuk salátalevelekkel kibélelt salátástálban vagy akár kisebb tálkákban is.
Önmagában is nagyon finom előételként vagy főételként egyaránt. Köretként is kínálhatjuk grillezett, sült húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez egyaránt.
A gabonaalapnak köszönhetően tápláló étel, de szükség szerint még laktatóbbá tehetjük, ha pitát kínálunk mellé.
Fogyókúrás ételként is megállja a helyét, mivel kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz.
További tippek tabulé alapanyagaihoz
A bulgur helyett nemcsak kuszkuszt, hanem akár kölest is használhatunk.
Egy kevés mentalevél nem dominál, de nagyon jól kiegészíti az ízeket, ezért érdemes legyőzni az esetleges idegenkedést, és kipróbálni a mentás ízesítést is.
Korianderlevél és menta helyett esetleg kaprot is adhatunk hozzá, a fűszerezést pedig feldobhatjuk csipetnyi fahéjjal és/vagy (római) köménnyel.
További hozzávalók lehetnek az olívabogyó, kapribogyó, csicseriborsó vagy mazsola, esetleg a fetasajt, melyek szintén jellegzetes mediterrán alapanyagok.
Az eredeti recept sokkal több citromlevet használ, ehhez a mennyiséghez akár 3-4 citrom levét is. Aki szereti az erősen savas ízeket, bátran adhat hozzá több citromlevet, akár tálaláskor is.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.