Egy igazán finom krémes tejberizs nagyon könnyen be tudja aranyozni a napot. Amilyen egyszerű az elkészítése, annyira mennyei a végeredmény. Talán nem véletlen, hogy a hűtőpultok desszertkínálatában is megtalálható csomagolt változata, de egy jó recepttel otthon is nagyon egyszerű elkészíteni.
Ha a tejes desszerteket veszem figyelembe, nálam abszolút az első helyen szerepel. Imádom a zabkását is, a pudingot is, de a tejberizs azért mégis egy kicsit más. Persze a tízperces tejbegrízzel nem veheti fel a versenyt, de ha tudunk egy kis időt szánni az elkészítésére, mindenképpen megéri.
Valójában bármilyen rizsből készíthető. Ha kellő lelkesedéssel kevergetjük, akkor egy szétfővésre kevésbé hajlamos rizsből is krémes végeredményt kaphatunk, de rizottórizsből vagy sushirizsből (ezek általában a kerekebb szemű és nem hosszúkás rizsek) garantáltan tökéletes lesz.
Tejberizs hozzávalói
1 liter tej
1 dl víz
2 dl rizs (kerek szemű sushirizs vagy rizottórizs)
3-4 ek. cukor (vagy más édesítő)
fél vaníliarúd (vagy egy vaníliás cukor, esetleg vaníliakivonat)
Tejberizs elkészítése
1. A rizst öblítsük le, majd tegyük fel a tejjel és a vízzel egy lábasban főni, és gyakori kevergetés mellett főzzük a rizst puhára. (A kevergetéssel elkerüljük, hogy leégjen az étel, illetve segít a krémes végeredmény kialakításában.)
2. Akkor jó, ha teljesen megpuhultak a rizsszemek, és a tej is kicsit besűrűsödött, krémessé vált. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd forraljuk még egy percig.
3. Ha kihűlt vegyük ki belőle a vaníliarudat. Tálalhatjuk lekvárral, fahéjas porcukorral, kakaóporral, befőttel vagy friss gyümölcsökkel egyaránt.
Tejberizs vanília pudinggal
Vaníliarúd vagy vaníliás cukor hiányában, illetve a krémességet fokozandó készíthetjük vaníliás pudingporral is. Ebben az esetben a főzés végén adjuk hozzá a tejjel elkevert pudingport a rizshez. Mivel a pudingpor egyben sűrít is, szükség esetén hígítsuk az elkészült rizst egy kevés tejjel.
Gyors tejberizs
Mivel a rizs nem kettő perc alatt fő meg, ha nincs túl sok időnk a tűzhely mellett állni, más módon is elkészíthetjük a rizst. Ebben az esetben kb. fél liter vízben tesszük fel főni a rizst, fedő alatt pároljuk, amíg a vizet felszívja. Ekkor hozzáöntünk kb. fél liter tejet, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd kevergetve készre főzzük. Mivel a tej ízesítőül is szolgál, az így készített tejberizs kissé vízízű lehet, főleg ha zsírszegény tejet használunk. Ennek ellensúlyozására emeljük a vanília és esetleg a cukor mennyiségét is, vagy készítsük vaníliás pudingporral.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.