Tejbegríz

tejbegríz, napközis kedvenc, tejbedara

Gyermekek és felnőttek kedvence a tejbegríz (vagy más néven tejbedara). Valamikor régen a menzák egyik sztárja volt, de sok családban készült és készül a mai napig is reggelire, vacsorára  vagy desszertként.

Az egészséges táplálkozás, a sokkal modernebb és újszerűbb táplálkozási szokások jóformán már mindenhonnan kiszorították ezt az egyszerű finomságot, ám otthon még mindig sokan készítik. Persze lehet vitatkozni, hogy a tejberizs, a tejbegríz vagy a zabpehelykása a finomabb, az viszont kétségtelen tény, hogy a leggyorsabban mind közül a tejbegríz készül el.

A tökéletes tejbegríz receptje szinte minden családban más, és elsősorban a tej és gríz arányában mutatkozik meg. Nyilván a megfelelő állag fontos szempont, de ez függ attól is, hogy melegen, langyosan vagy hidegen fogyasztjuk-e, mert a tej és a gríz arányát nagymértékben ez határozza meg. Ahogy hűl az étel, úgy keményedik. Ha forrón állítjuk be a megfelelő állagot, beton keménységűvé változik, mire kihűl.

Az itt megadott recept a még meleg, de nem forró fogyasztáshoz van beállítva. Ezekkel az arányokkal forrón inkább híg és folyós állagot tapasztalunk, azonban mire fogyasztjuk, pont megfelelően krémes lesz, és még hidegen is kellően lágy.

Viszont pont azért, mert ilyen gyorsan elkészül, talán ennek az ételnek az esetleges hiányosságait lehet a legegyszerűbben kiküszöbölni. Ha eldöntöttük, hogy milyen hőmérsékleten kívánjuk fogyasztani, máris könnyű dolgunk van, akár a már megfőtt tejbegrízhez is adhatunk újabb adag grízt vagy újabb adag tejet, hogy elérjük a kívánt állagot, az utólag hozzáadott gríz is pillanatok alatt megfő benne.

Az egyik legnagyobb hiba, amit a tejbegrízzel el tudunk követni, ha csomós lesz. Ezt azzal tudjuk kiküszöbölni, hogy folyamatosan kevergetjük, illetve nem forrósítjuk fel nagyon a tejet, mielőtt hozzáadjuk a grízt. Ezért szoktam a tej melegítésével kezdeni, mert így már langyos tejbe kerül a gríz, ami még nem annyira forró, hogy összeálljon benne, ugyanakkor a tej forralásához szükséges idő egy részét megspórolom.

Tejbegríz hozzávalói

0,5 liter tej
5 evőkanál búzadara (vagyis gríz)
1 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál házi vaníliás cukor)

Tejbegríz elkészítése

1. A tejet egy lábosban feltesszük melegedni, kimérjük a grízt és a cukrot, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejhez, majd kevergetve felforraljuk. Mire párat bugyog, gyakorlatilag meg is fő, látszanak a megduzzadt grízszemek, de akár óvatosan meg is kóstolhatjuk, hogy tényleg megpuhult-e.

2. Az elkészült tejbegrízt hagyjuk kicsit állni, közben időnként keverjük meg, majd adagoljuk desszertes tálkákba.

3. Ízlés szerint tálalhatjuk kakaóporral, fahéjas cukorral, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .