Rizs főzése távol-keleti ételekhez

Rizs főzése, főtt rizs, távol-keleti ételek
Párolt rizs

Bár a pergős rizs főzése már-már külön tudományággá válik, hiszen szinte minden háziasszonynak van valamilyen tuti receptje, amitől pergős lesz a végeredmény, a távol-keleti ételekhez jobban illik a ragacsosabb rizs.

Ha láttunk már pálcikával evő embereket és valóban pergős rizst, akkor mélységesen át tudjuk érezni, hogy ez a két dolog pont olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ha esetleg próbálkoztunk is ezzel a szinte megoldhatatlan feladattal, akkor pláne nincs miről beszélni.

No, ezért főzik a Távol-Keleten ragacsosabbra a rizst. És ezért talán autentikusabb a ragacsos rizs az ilyen ételekhez. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez így kötelező, hiszen ezek az ételek egyébként is az európai ízléshez lettek igazítva, másrészt mi általában nem pálcikával eszünk, szóval mindenki csinálja úgy, ahogy szereti.

Nyugodtan lehet rám bármit mondani, de az a helyzet, hogy ha már mindenképpen muszáj rizst ennem, akkor számomra a barna rizs vagy az összetapadt rizs az, ami igazán bejön. Az előbbivel már-már megbékélt a családom, az utóbbival viszont nagyon egyedül maradtam, úgyhogy ritka csemege számomra.

Mivel azzal kezdtem, hogy a pergős rizs főzése már-már önálló tudományággá válik, könnyen gondolná azt az ember, hogy ragacsos rizst nagyon is könnyű főzni. Hát nem. Kedvenc rizses sztorim, amikor a sushirizst olyan pergősre főztem, mint még talán soha semmilyen rizst. Hiába, aki tud, az tud. Csak miért olyankor, amikor nem kéne? 😀

Itt már ki is böktem az egyik bűvös szót, ami a sushirizs vagy más néven rizottórizs. Ezek a rizsek általában kerek szeműek, és eleve ragacsosabbra főnek. Egyébként ezekből készül a legjobb és legkrémesebb tejberizs is, és igen, ezeket használjuk a sushihoz és a rizottóhoz is. Ez utóbbi étel is ettől lesz kissé krémes állagú.

Kétféle elkészítési módot is leírok, az egyik, amit én mindig is alkalmaztam, a másik, amit az unokatestvéremtől tanultam pár éve (ő pedig egy szakácstól tanulta a Távol-Keleten).

Rizs főzése távol-keleti ételekhez – hozzávalók

1 bögre kerek szemű rizs (rizottórizs, sushirizs)
2 bögre víz

Rizs főzése távol-keleti ételekhez – elkészítés 1.

1. A rizst öblítsük le folyó víz alatt, majd tegyük egy lábasba, és öntsük rá a 2 bögrényi hideg vizet. Adjuk hozzá a sót, és kezdjük el főzni.

2. Bátran főzhetjük kicsit nagyobb lángon, mint a pergős rizst szokás, sőt, gyakran kevergessük meg, ez segít, hogy még ragacsosabbá váljon. Addig főzzük, amíg jól megpuhulnak a szemek. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet.

Rizs főzése távol-keleti ételekhez – elkészítés 2.

Ezt a variációt nevezhetjük egyszerű főtt rizsnek is. Kicsit kevesebb odafigyelést igényel, mint az előző változat, és egy fokkal kevésbé lesz ragacsos a végeredmény. Egyébként ezzel a módszerrel főzhetünk hosszú szemű rizst is, csak annyi a különbség, hogy ne kevergessük, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, így nem fog ragadni.

1. Forraljunk kb. 3 bögrényi vizet egy kisebb fazékban, amibe tegyünk 2 teáskanálnyi sót. A rizst öblítsük le folyó víz alatt, majd adjuk a forró vízhez.

2. Időnként kevergessük meg, és addig főzzük, amíg jól megpuhulnak a szemek. Ekkor szűrjük le, esetleg le is öblíthetjük egy kis hideg vízzel, csöpögtessük le alaposan, és borítsuk egy tálra.

 

Jó étvágyat!