Téli gyümölcskosárka

téli gyümölcskosárka

A gyümölcskosárka egy annyira finom és mutatós sütemény, hogy bármelyik évszakban érdemes elkészíteni, természetesen az évszakhoz illő gyümölcsökkel.

Gyümölcskosárka hozzávalói

a tésztához (kb. 28-30 kosárkához elegendő)

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg (por)cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 nagy csipet só

a krémhez (kb. 30 kosárkához elegendő)

  • 8 dl tej
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 ek. cukor
  • 2 kávéskanál citromlé (elhagyható)
  • fél citrom reszelt héja (elhagyható)

a díszítéshez

  • friss, fagyasztott vagy befőtt gyümölcsök ízlés szerint
  • diófélék, olajos magvak (elhagyható)

Gyümölcskosárka elkészítése

  1. Először a tésztát állítjuk össze. Ez kétféle módon is történhet. Az egyik módon a tészta pornemű hozzávalóit elkeverjük, hozzámorzsoljuk a tojást és a hideg zsiradékot, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Másik módon szobahőmérsékletű zsiradékot használunk, a pornemű hozzávalókhoz adjuk a tojást és a zsiradékot, majd összegyúrjuk. Előbbi esetben kicsit szárazabb, sokkal porhanyósabb, utóbbi esetben kicsit puhább állagú tésztát kapunk végeredményül.
  2. A tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe. A nyers tészta egy-két napig is eláll a hűtőben, így akár előre is elkészíthetjük.
  3. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a krémet. A tej háromnegyedét feltesszük melegedni. Közben a vaníliás pudingport simára keverjük a cukorral és a maradék tejjel. (Ha nem teszünk bele citromlevet, elegendő 5 ek. cukrot hozzáadni.)
  4. Amikor már majdnem forr a tej, hozzáadjuk a pudingporos keveréket, majd folytonos keverés mellett besűrítjük. Elegendő, ha néhányszor buggyan, és már el is zárhatjuk alatta a hőforrást.
  5. A krémet a teljes kihűlésig gyakran kevergessük, hogy szép krémes maradjon, és ne dermedjen pudinggá. (A kihűlést siettethetjük, ha hideg vízbe állítjuk a pudingos edényt, de ebben az esetben szinte folyamatosan szükséges kevergetni.)
  6. Ha teljesen kihűlt a krém, adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet, majd alaposan keverjük el. (Ettől nagyon finom, enyhén citromos íze lesz a krémnek.) A citromlevet nem szabad a forró krémbe keverni, mert összeránthatja a pudingot, ami így túróssá válhat.
  7. Melegítsük elő a sütőt. Amíg hűl a krém, elkezdhetjük a kosárkák formába simítását és sütését, de közben ne feledjük időnként átkeverni a krémet.
  8. A tésztát kétféle módon formázhatjuk. A hagyományos módszer szerint vékonyra nyújtjuk, egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval, pohárral vagy hasonló alkalmatossággal köröket szaggatunk, és ezeket a köröket nyomkodjuk a formába. A leeső tésztadarabokat gyors mozdulatokkal ismét összegyúrhatjuk és szaggathatjuk. Számomra egyszerűbb, ha kisebb adagokat veszek a kezembe a tésztából, és ezeket belenyomkodom a formába. Próbáljuk meg úgy belenyomkodni, hogy a tészta nagyjából 2 milliméteres vastagságú legyen mindenhol. (A szilikon formában jobban érezzük a tészta vastagságát.)
  9. A formába simított tésztát tegyük a sütőbe 2-es fokozatra (kb. 180 fokra). A szilikonformákkal könnyebben boldogulunk, ha egy tepsire sorakoztatjuk őket, és így toljuk a sütőbe.
  10. A kosárkák nagyjából 10-12 perc alatt megsülnek. Ha már nem látunk sötétebb foltot a tészta közepén, akkor biztosan megsültek.
  11. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában hűlni legalább 10 percig, majd nagyon óvatosan emeljük ki a tésztakosarakat, nehogy összetörjenek.
  12. A kihűlt kosarakat töltsük meg a kihűlt krémmel, majd ízlés szerint díszítsük ki a gyümölcsökkel a krém tetejét.

Tipp

Érdemes a kosárkákból többet sütni, teljes kihűlés után egy jól záródó dobozban akár két hónapig is elállnak. Amikor szükségünk van rájuk (pl. ünnepi alkalmakkor), csak a krémet kell elkészíteni, s amint kihűlt, tölthetjük és díszíthetjük a kosárkákat.

Ízlés szerint zselatinnal is bevonhatjuk a tetejét, mint a gyümölcstortának. Ezt akkor célszerű elvégezni, ha vélhetően másnapra is marad belőle, így elkerülhetjük a gyümölcsök barnulását, összeesését.

A krémhez adhatunk kevés vajat vagy margarint, ettől még krémesebb, de egyúttal sokkal kalóriadúsabb is lesz.

Jó étvágyat!