Tészta tejszínes-fokhagymás mártással

Tészta tejszínes-fokhagymás mártással, fokhagymás szósz
Tészta tejszínes-fokhagymás mártással

Ez a tészta tejszínes-fokhagymás mártással az egyik kedvenc gyors és olcsó receptje lehet mindazoknak, akik szeretik a fokhagymát (és a tésztát).


Az elkészítése annyira egyszerű, hogy kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele. Ugyanakkor különleges, így akár egy baráti vacsorán is bátran feltálalhatjuk. (Ügyeljünk rá, hogy mindenki egyen belőle és mindenkinek fokhagymaszaga legyen, mert a kimaradók nem fogják értékelni a vacsoraötletünket.)

Leves utáni második fogásként, de könnyű vacsoraként is tálható. Akár egy fárasztó és későn véget ért nap után is gyorsan összedobhatjuk, és meleg vacsorát kínálhatunk.

Bármilyen tésztával elkészíthető, a képen látható éppen fodros nagykocka, de akár pennével, orsóval, kagylótésztával is tálalható, ami éppen rendelkezésre áll.

Tészta tejszínes-fokhagymás mártással hozzávalói

500 g tészta (ízlés szerint bármilyen tészta megfelel)
4 dl sűrű főzőtejszín
2-3 ek. olaj vagy egyéb zsiradék
5-6 gerezd fokhagyma
2 tk. étkezési keményítő

bors
díszítéshez snidling (elhagyható)

Tészta tejszínes-fokhagymás mártással elkészítése

1.    Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet melegedni.

2.    Amíg a víz felforr, készítsük el a mártást. Tisztítsuk meg a fokhagymákat, vágjuk apróra, majd hevítsük fel egy serpenyőben vagy kisebb lábosban az olajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és folyamatosan kevergetve kissé dinszteljük meg. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert megkeseredik.

3.    Ha már kellemesen felszállt a fokhagyma illata, hozzáadhatjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, hevítsük fel. Az étkezési keményítőt keverjük el kevés vízzel simára, majd adjuk a mártáshoz. Forraljuk fel, hagyjuk még néhány másodpercig forrni, majd zárjuk el alatta a hőforrást. A tálalásig tegyük félre a mártást.

4.    Ha felforrt a tészta vize, adjunk hozzá sót, tegyük bele a tésztát, főzzük al dente (5-6 perc) vagy ízlés szerint kicsit puhábbra (8-10-12 perc). Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, picit hagyjuk a saját gőzében lefedve, majd keverjük össze egy kevés zsiradékkal, amit a mártáshoz is használtunk.

5.    A tésztát a mártással kínáljuk, snidlinggel díszíthetjük.

Maradékmentési tipp

Akár megmaradt főtt tésztához is elkészíthetjük a tejszínes-fokhagymás szószt.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .