Töltött csirke, csirkecomb, csirkemell

töltött csirke, töltött csirkecomb, töltött csirke májjal

A töltött csirke készülhet egész csirkéből is, de ízlés szerint tölthetünk kizárólag csirkecombokat vagy akár csirkemellet is.

Sokféle töltelékkel töltött csirkét ettem már életemben, de a családomnak még mindig az a változat ízlik legjobban, amit Nagymamámtól és Anyukámtól tanultam, és amit ők is rendszeresen készítettek, így ezt a receptet adom meg. Ez egy hagyományos és egyszerű töltött csirke recept zsemlés, fűszeres töltelékkel.

Az évek folyamán annyit változtattunk, hogy a töltött csirke májjal és gombával készül, de valójában ezek nélkül is ízletes és szaftos tölteléket készíthetünk. (Szükség esetén a májat májkrémmel is helyettesíthetjük.)

Az egész töltött csirke és a töltött csirkecomb között annyi a különbség, hogy az egész csirkének a hasát is megtöltjük töltelékkel, illetve a combok és a melle bőre alá is benyomkodunk annyi tölteléket, amennyit csak tudunk. Értelemszerűen a combokat csak a bőre alatt tudjuk megtölteni. Minél pufibb, annál szebb lesz a végeredmény. A csirke vásárlásánál éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ne legyen sérült a bőre, és lehetőleg ne legyen túl vékony sem, mert így könnyebben szakadhat.

Kisebb csirkét válasszunk, hogy jól átsüljön anélkül, hogy a bőre megégne.

Csirkemellet is tölthetünk ezzel a töltelékkel. Vágjunk vékony szeleteket a csirkemellből, ki is klopfolhatjuk, majd tegyünk egy adag tölteléket a szeletre, tekerjük fel, és tűzzük meg hústűvel. Vagy zsebet is vághatunk a csirkemellbe, és ebbe tölthetjük a tölteléket.

A jó sok petrezselymet és majoránnát ne sajnáljuk a töltelékből.

Töltött csirke hozzávalói

egy egész csirke vagy 6-8 csirkecomb
5-6 darab szikkadt vagy száraz zsemle, kifli vagy 4-5 szelet szikkadt vagy száraz kenyér
2 jó nagy csokor petrezselyemzöld
1 tojás (elhagyható)

bors
1-2 ek. szárított majoránna
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 csirkemáj (elhagyható)
25 dkg gomba (elhagyható)
olaj vagy más zsiradék
csirke fűszerkeverék (elhagyható)

Töltött csirke elkészítése

1. Áztassuk be a kenyeret vagy a zsemlét.

2. A húst készítsük elő. A bőr és a hús közé óvatosan nyomjuk be az ujjainkat, a bőrt és a húst óvatosan válasszuk szét, hogy előkészítsük a helyet a tölteléknek. Egész csirke esetén a combokon és a mellénél lévő bőrnél is végezzük el ezt a műveletet. Egész csirkénél a farhát alján lévő zsírmirigyet le szoktam vágni. Kenjük be sóval vagy fűszerkeverékkel a csirke belsejét és tegyük félre. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre, szükség szerint klopfoljuk ki, vagy vágjunk bele zsebet.

3. Készítsük el a tölteléket. Ehhez nyomkodjuk ki a zsemléket vagy kenyereket. Tegyük egy nagyobb tálba. Vágjuk apróra a petrezselyemzöldet, adjuk a kenyérhez, szórjunk rá bőven majoránnát, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát és a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, és szintén adjuk a zsemlékhez. (A petrezselyemzöld és a hagymák aprítását akár aprítógépben is elvégezhetjük.) A májat kaparjuk el, vagy szintén aprítsuk össze az aprítógépben. A gombát mossuk meg folyó víz alatt, és szeleteljük fel. A májat és a gombát is adjuk a zsemlékhez. Adhatunk hozzá egy egész tojást is. Alaposan keverjük el a töltelék hozzávalóit.

4. Az előkészített csirkét vagy csirkecombokat, csirkemellet töltsük meg a töltelékkel. A tepsit célszerű sütőpapírral kibélelni, ennek híján tegyünk egy kevés olajat és vizet a tepsi aljára. A csirke bőrébe masszírozzunk sót vagy fűszerkeveréket, majd tegyük a tepsibe. Amennyiben csak csirkecombokat vagy csirkemellet töltünk, helyezzük egy tepsibe úgy a combokat, hogy ne fedjék egymást, és szórjuk meg mindegyiket sóval vagy fűszerkeverékkel. Az esetlegesen kimaradó töltelékekből készítsünk kis gombócokat, enyhén lapítsuk el, és tegyük a tepsibe a húsok mellé.

5. Közepes hőmérsékletű sütőben süssük szép pirosra a csirkét, közben időnként locsolgassuk a keletkező szafttal. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e, ha a beleszúrunk egy kést a mellénél vagy a combjánál. Ha a szúrás helyén pirosas, rózsaszínes lé szivárog, még nyers a csirke, ha tiszta folyadék szivárog, akkor átsült.

Hasábburgonyával, vele sült burgonyával, sütőben sült burgonyával vagy akár burgonyapürével, rizzsel, salátával is kínálhatjuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .