A töltött paprika napközis, menzás változata a paradicsomos húsgombóc, amit annak idején csak PHG-ként emlegettünk. A kettő közötti különbséget a paprika adja.
A töltött paprikát nagyon nyári ételként tartjuk számon, mivel a legfinomabb változat az igazi paradicsomból házilag előállított paradicsomlével és persze a friss, zamatos, illatos, hazai TV paprikával készül. (És megint egy rövidítés, aminek semmi köze a televízióhoz, tölteni valót jelent.) A napköziben, menzákon nyilván pont a paprika hiánya miatt készítik csupasz húsgombócokkal, illetve talán azért is, mert a gyerekek (és néhány felnőtt) kevésbé rajonganak a főtt paprikáért.
Persze akárhogy készüljön, nagyon kellemes étel, télen is, nyáron is, én is gyakran készítem. Aki nem kedveli a főtt paprikát, készítse nyugodtan húsgombócokkal, úgy is nagyon finom lesz, bár a paprika íze ad egy plusz kellemes felhangot a végeredménynek.
A paprika hiányát télen egyszerűen kiküszöbölhetjük, ha már nyáron gondolunk a téli töltött paprikákra. Paradicsomlében szoktam eltenni a kicsumázott paprikákat, így télen már csak elő kell venni a kamrapolcról, és készülhet is a nyárias töltött paprika.
A paradicsomszósz készülhet házi vagy bolti paradicsomléből, paradicsompüréből is, ez nem lehet akadálya, hogy ez a finom étel az asztalra kerüljön.
Friss puha kenyérrel vagy főtt burgonyával is tálalhatjuk. Egyéb köretről még nem hallottam, de ahány ház, annyi szokás.
Töltött paprika hozzávalói
1 liter házi vagy bolti paradicsomlé (vagy paradicsompüréből és vízből otthon kevert lé)
6-8 paprika (mérettől függően)
¾ bögre rizs
fél kg darált hús (disznó, csirke vagy pulyka is lehet, ízlés szerint)
1 tojás
kevés olaj vagy egyéb zsiradék
2 fej vöröshagyma (egy kisebb és egy nagyobb)
só
kevés őrölt kömény (elhagyható)
bors (elhagyható)
kevés zellerzöld (elhagyható)
pirospaprika
2-3 evőkanál liszt (vagy kukoricaliszt)
cukor (elhagyható)
Töltött paprika elkészítése
1. A rizst kevés olajon forgassuk át, amíg üveges lesz, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és főzzük, amíg felszívja a vizet, ekkorra meg is puhul. Hagyjuk kicsit hűlni. A rizs főzéséről pontos leírás itt található.
2. A hagymákat tisztítsuk meg, a nagyobbik fej hagymát aprítsuk fel, majd pároljuk üvegesre kevés olajon, tegyük félre. A paprikákat mossuk meg és távolítsuk el a csumájukat, illetve a befőtt paprikáról öntsük le a paradicsomlét.
3. A paradicsomlét tegyük fel egy nagy lábosban melegedni a kisebbik fej hagymával. Ha szeretjük, tehetünk bele egy kevés zellerzöldet is.
4. A langyosra hűlt rizst, a darált húst és a dinsztelt hagymát tegyük egy nagyobb tálba, adjunk hozzá egy tojást, sót, pirospaprikát, illetve ízlés szerint borsot és egy kevés őrölt köményt is. Keverjük össze jól az egészet.
5. A húsos masszát nyomkodjuk a paprikákba. Ezt a műveletet megkönnyíthetjük, ha a paprikák csúcsán ejtünk egy bemetszést, így a töltelék maga előtt kinyomja a paprika belsejéből a levegőt. Ha kimaradna a masszából, formázzunk belőle gombóco(ka)t. A megtöltött paprikákat, illetve gombócokat tegyük a forró paradicsomlébe, majd főzzük ezeket puhára.
6. Ha puhára főttek a gombócok, szedjük ki mindegyiket egy tálra, a paradicsomléből szedjük ki a hagymát és a zellert is, majd kevés vízzel elkevert kukoricaliszttel, illetve ízlés szerint a lisztből készített rántással sűrítsük be a paradicsomszószt. Adhatunk a szószhoz egy kevés cukrot is, ha túl savanyú a paradicsomlé, illetve egy kevés pirospaprikát, hogy élénkebb színe legyen a szósznak.
7. A gombócokra merjük a szószt, de külön is tálalhatjuk. Friss kenyérrel vagy sós vízben főtt burgonyával kínáljuk.
Maradékmentés
Előző napról megmaradt rizskörettel is készülhetnek a gombócok.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.