Ha szereted a rántott gombát, ezt imádni fogod. A rántott gombát feldobhatod, ünnepibbé, változatosabbá, gazdagabbá és még ízletesebbé teheted, ha panírozás előtt megtöltöd.
A rántott gomba minden kétséget kizáróan az egyik leggyakoribb gombás ételünk, ami néha talán egy kissé unalmasnak tűnhet, ezen segít az alábbi recept.
Töltött rántott gomba hozzávalók
- 1 kg csiperkegomba
- 2 tömlős (vagy más kenhető) zöldfűszeres sajtkrém
- 8-10 dkg sonka
- 8 dkg reszelhető kemény sajt
- 2 dkg füstölt sajt (elhagyható)
- ízlés szerint friss vagy szárított zöldfűszerek (pl. kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya)
- só
- őrölt bors
panírozáshoz
- liszt
- zsemlemorzsa
- tojás
- olaj a sütéshez (lásd még a tippeket)
Töltött rántott gomba elkészítése
- A gombákat alaposan mossuk meg hideg folyó víz alatt. Gyorsan dolgozzunk, és ne áztassuk be, mert kiázik az íze, és megszívja magát vízzel.
- Törjük ki a gombák tönkjét. (A gombákat minden híresztelés ellenére nem kell megpucolni. A gombának nincs „héja”. Ha csak könnyen pucolható, illetve pucolás igénylő gombát kapunk, inkább meg se vegyük.)
- A töltelékhez vágjuk apróra a gombák tönkjeit, a sonkát, reszeljük le a kemény és a füstölt sajtot, adjuk hozzá a tömlős sajtot, és keverjük el. Ízlés szerint továbbfűszerezhetjük, sózhatjuk, borsozhatjuk.
- A gombákat sorakoztassuk egymás mellé, és a tönkök helyére osszuk el igazságosan a tölteléket, nem baj, ha kicsit kipúposodik, de jól nyomkodjuk meg, hogy szépen összeálljon.
- Szokásos módon, de óvatosan panírozzuk be a gombafejeket. Legjobb, ha végig töltelékkel felfelé hagyjuk a gombákat. Először lisztezzük be, majd vonjuk be a sós felvert tojással, végül szórjuk be alaposan a zsemlemorzsával mindegyiket, hogy mindenhol jól bevonja a panír. Duplán is panírozhatjuk, így biztosabban benne marad a töltelék sütéskor.
- Forrósítsuk fel az olajat, és tegyünk bele egy adag gombát. Süssük meg mindkét oldalukat, majd csepegtessük le. (Érdemes a töltött felével kezdeni a sütést, így még kisebb eséllyel folyik ki.)
- A kisült töltött gombákat tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, burgonyapürével, sült krumplival, és szinte bármilyen salátával. Egy finom tartármártás is nagyon jól passzol hozzá.
Töltelékvariációk rántott töltött gombához
Húsmentes: a fenti töltelékből hagyjuk ki a sonkát, helyette használhatunk még több sajtot, akár többfélét is, vagy dúsíthatjuk a tölteléket párolt zöldségekkel.
Juhtúrós: a juhtúrót keverjük el ízlés szerinti zöldfűszerekkel, és ezzel töltsük meg a gombafejeket. Előnye, hogy biztosan nem fog kifolyni a töltelék.
Tippek a rántott töltött gombához
Zöldfűszeres sajtkrém hiányában natúr sajtkrémmel is készíthetjük, amit fűszerezzünk be rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal.
Panírozás nélkül, sütőben is megsüthetjük a töltött gombákat, bár így kevésbé kiadós.
Sőt a panírozott gombákat is megsüthetjük sütőben, ha bespricceljük őket kevés olajjal, majd sütőpapírra sorakoztatjuk, és a sütés félidejében megfordítjuk. Olajspray hiányában a tojásban alaposan keverjünk el kevés olajat vagy más olvasztott zsiradékot, és ennek felhasználásával panírozzuk be a gombákat.
Jó étvágyat!