Egyszerű tartármártás, ahogy mi szeretjük

egyszerű tartármártás

A tartármártás alapja a majonéz, amit elkészíthetünk házilag is, de bolti majonézzel is helyettesíthetjük. Ez egy egyszerű tartármártás, de mivel lépten-nyomon találkozunk ezzel a szósszal, azt is körbejárjuk, hogy milyen is az eredeti.

A tartármártás egy klasszikus hideg mártás, a hidegkonyha is gyakran használja, de a rántott hal, a rántott sajt, a rántott gomba és a rántott karfiol szinte elképzelhetetlen nélküle. A tatárokról kapta a nevét, pontosabban a tatár bifsztekről, amit a franciák steak tartare-nak neveznek, se ehhez adták a sauce tartare nevű mártást, ami a nálunk ismert tartármártásra kevéssé emlékeztet.

Az „eredeti” recept keményre főzött tojás sárgájából, sóból, fehér borsból, olajból, finomra vágott, majd blansírozott hagymából, majonézből, ecetből vagy citromléből, apróra vágott metélőhagymából áll.

Természetesen itt is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, de a főtt tojás sárgája és a metélőhagyma mindegyik receptben megtalálható. További ízesítőként az ecetes uborka vagy a kapribogyó is szóba jöhet.

Ehhez képest nálunk a tejfölös-majonézes, édes-savanyú tartármártás terjedt el, ami szintén nagyon finom tud lenni (főleg, hogy ezen nőttünk fel), ha minőségi alapanyagokat használunk az elkészítésénél. Eredete valahol a ’70-es években kereshető, amikor az üzletek polcait elárasztották a különféle kész szószok, többek között a majonéz is.

Az édes és savanyú ízek egymáshoz viszonyított aránya egyéni ízlés kérdése. Van, aki egyáltalán nem tesz bele cukrot, mert jobban szereti savanykásan, ami az eredeti ízvilághoz jobban közelít. A mustár fűszeressége nagyon szép egységbe foglalja az ízeket, de citromlével is helyettesíthető.

Egyszerű tartármártás hozzávalói

2 dl tejföl
1 dl majonéz
csipet só
1-2 tk. cukor
1 tk. mustár vagy citromlé

 

Egyszerű tartármártás elkészítése

1.    A hozzávalókat egy tálba tesszük és jól elkeverjük. Kóstoljuk meg, ha szükséges tegyünk még bele az ízlésünkhöz képest hiányzó alapanyagból.

Tippek

Rántott halhoz, rántott karfiolhoz, rántott gombához, rántott sajthoz, rántott patisszonhoz kifejezetten jól illik. Van, aki sült krumplihoz is kedveli.

Hidegtálak díszítéséhez, saláták önteteként is használhatjuk. Salátaöntetként használva további ízesítőkkel gazdagíthatjuk a saláta alapanyagaitól függően.

 

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .