Sajttal töltött gomba

sajttal töltött gomba, vega

A sajttal töltött gomba természetesen megbolondítható egy kis sonkával is, ám e nélkül vega fogásként is az asztalra kerülhet, és vendégváróként is bevethetjük.

A recept szerint ez egy krémsajttal töltött gomba, de ízlés szerint a krémsajt kiváltható reszelt vagy apróra vagdosott mozzarellával vagy fetával is. (A fetasajttal töltött gomba sózására vigyázzunk.)

Zöldfűszerekkel még ízletesebbé tehetjük, főként ha a sonka nélkül készítjük. A kakukkfű nagyon jól illik a gombához, de adhatunk hozzá metélőhagymát, szurokfüvet és rozmaringot, akár vegyesen is.

Akár előre is összeállítható, maga a sütési idő igen rövid, így gyors vacsoraként vagy vendégváróként is jó választás lehet.

Sajttal töltött gomba hozzávalói

500 g gomba
200 g tömlős (vagy mozzarella vagy feta) sajt
friss vagy szárított zöldfűszerek
kb. 5 dkg kemény sajt

bors
4-5 szelet füstölt sonka (elhagyható)

Sajttal töltött gomba elkészítése

1. Folyó hideg víz alatt gyors mozdulatokkal mossuk át a gombafejeket, távolítsuk el a tönköket (gombák szárait).

2. Reszeljük le a kemény sajtot. A friss zöldfűszereket szükség esetén öblítsük le, itassuk fel a vizet, majd vágjuk finomra. Vágjuk apróra a gombák szárát és a sonkát is.

3. A töltelékhez tegyük egy tálba a tömlős sajtot (vagy apróra vagdosott, reszelt mozzarellát, fetát), adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, a felkockázott gombatönköket és sonkát, adjunk hozzá kevés őrölt borsot és sót. (A feta és a sonka is elég sós, ezt vegyük figyelembe a sózásnál.) Keverjük el jól a töltelék hozzávalóit.

4. A gombafejeket tetejükkel lefele tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, picit sózzuk meg, majd a tönkök helyére kanalazzunk a töltelékből, és mindegyiket szórjuk meg a reszelt sajttal. Toljuk középmeleg sütőbe, és süssük, amíg a sajt szép színt kap a tetején. (A gomba nagyjából 20-25 perc alatt megpuhul, általában elég neki annyi idő, amíg a sajt szép színt kap, de ellenőrizzük a gombák állapotát, mielőtt kivesszük a sütőből.)

5. Kínáljuk tócsival, burgonyapürével, pirított burgonyával vagy rizzsel.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .