Vegyes nyári saláta

vegyes nyári saláta, fátyolöntet

Ez a finom és hűsítő vegyes nyári saláta pillanatok alatt összeállítható, nagyon finom önmagában is, de akár a nyári sütögetések egyik kedvenc körete is lehet.

Akár azonnal kínálható, de még finomabb, ha kissé már összeértek az ízek.

Az ízesítő fátyolöntet még nyáriasabbá és üdítőbbé varázsolja a végeredményt. Akit zavar az öntet savanyúsága, egy pici cukorral vagy más édesítővel tompíthatja a savanykás ízt.

Vegyes nyári saláta hozzávalói

1 kígyóuborka (vagy 4-5 fürtös uborka)
4-5 db vastag húsú paradicsom
2 db tv paprika
1 kisebb fej lilahagyma

öntethez
2 ek. almaecet
3 ek. olívaolaj (vagy más olaj ízlés szerint)
pici só és őrölt bors
szurokfű (elhagyható)

Vegyes nyári saláta elkészítése

1. A kígyóuborkán rajta hagyhatjuk a héját, de a fürtös uborkát mindenképpen hámozzuk meg. A paradicsom héját is lehúzhatjuk, ehhez mártsuk forró vízbe, ezután már könnyen lejön a héja (ha a száránál ejtünk egy kereszt alakú bemetszést, akkor még könnyebben).

2. Az összes zöldséget kisebb kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.

3. Az öntethez az ecetet és az olajat egy kis tálkába tesszük és egy villa segítségével „felverjük”, mint a tojást. A végeredménynek egy homogén, kissé krémes és selymes állagú öntetnek kell lennie. Adjuk hozzá a fűszereket is, alaposan keverjük át még egyszer.

4. Az öntetet öntsük a salátára, forgassuk át, és már tálalhatjuk is, vagy tegyük a hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!