Waldorf saláta, zellersaláta sültekhez

Waldorf saláta, zellersaláta
Waldorf saláta

Nagyon egészséges salátaköltemény, amit legtöbbször azok is kedvelnek, akik a zellerrel nincsenek túl jó barátságban. De honnan is származik a Waldorf saláta, és milyen volt eredetileg?


A Waldorf saláta általában almából, zellerből, szőlőből és dióból készül majonézes öntettel, amit salátaágyon tálalnak előételként. Először egy gyermekkórház javára rendezett jótékonysági bálra készült 1893-ban a New York-i Waldorf Hotelben, és az eredeti recept nem tartalmazta a diót és szőlőt.

Ezek később kerültek a receptbe, akárcsak az egyéb opcionális hozzávalók, mint a csirkehús, a pulykahús, az aszalt gyümölcsök (főként mazsola vagy füge), melyeket időnként a salátához adnak. Az öntet készülhet joghurttal, majonézes joghurttal is majonéz helyett, hogy még egészségesebb legyen a saláta.

Nálunk Magyarországon a szőlővel, az aszalt gyümölcsökkel és egyéb összetevőkkel készült Waldorf saláta nem túl elterjedt. Hagyományosan zellerrel, almával, dióval és majonézzel készül.

Ami a zellert illeti, készülhet szárzellerből vagy zellergumóból is. Ez utóbbit célszerű lereszelni, esetleg vékony szeletekre vágni és 1-2 percre forró vízbe dobni, majd gyorsan lehűteni. Életemben először és aztán még sokszor reszelt zellerrel készült változatban ettem, nálam is mindig így készül.

Kínálhatjuk különféle sültekkel, rántott hallal, rántott húsokkal, rántott zöldségekkel, de önmagában is finom és tartalmas. Nagyon ínyenc fogásnak számít, ha vékony szeletekre vágott füstölt nyelvvel tálalják.

Waldorf saláta hozzávalói

1 közepes zellergumó (vagy 5-6 szárzeller)
2 ropogós alma
kb. 7 dkg dióbél
2 dl joghurt
4 ek. majonéz
kevés petrezselyemzöld (elhagyható)
kevés zeller zöldje (elhagyható)

1 tk. méz
őrölt bors
fél citrom
salátalevelek (elhagyható)

Waldorf saláta elkészítése

1.    A saláta készítését az öntettel kezdjük. Ehhez tegyük egy tálba a joghurtot, a majonézt, kb. negyed citrom levét, két csipet sót, kevés őrölt borsot, 1 teáskanálnyi mézet és 1 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldet. Keverjük jól el. (Az öntet készülhet csak joghurtos és csak majonézes alappal is, illetve a két összetevő arányait ízlés szerint variálhatjuk.)

2.    A dióbélből tegyünk félre pár szép darabot a díszítéshez, a többit aprítsuk fel durvára, majd pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben, de ízlés szerint hagyhatjuk pirítatlanul is. (Vigyázzunk, nehogy megégjen.)

3.    A zellergumót hámozzuk meg, majd reszeljük le. (Vagy vágjuk hosszában négyfelé és keresztben szeleteljük fel nagyon vékonyan. 1-2 percre forró vízbe is dobhatjuk, majd gyorsan hűtsük ki jeges vízben.) Ha szárzellert használunk, szeleteljük fel ne túl vékonyan. A zellert tegyük egy tálba, és csepegtessünk rá citromlevet.

4.    Az almákat mossuk meg, vágjuk négyfelé, tegyünk félre egy gerezdet a díszítéshez, melynek a vágási felületeit kenjük be citromlével, a többit szeleteljük fel. (Nem szükséges meghámozni az almákat.) Az almaszeleteket adjuk a zellerhez, csepegtessünk rá citromlevet, nehogy megbarnuljon.

5.    Adjuk az almás zellerhez a diót is, kicsit forgassuk össze, ízlés szerint adhatunk hozzá kevés apróra vágott zellerlevelet is, majd öntsük le a majonézes öntettel.

6.    Hűtsük be a salátát, hogy összeérjenek az ízek. A félretett almagerezdet szeleteljük fel vékonyan, majd ezzel, a félretett dióbelekkel és zeller zöldjével díszítve salátaleveleken tálaljuk a salátát.

Tipp

Kínálhatjuk önmagában előételként, de egy szelet pirítóssal, sült hússal vagy rántott ételekkel kiegészítve komplett ebéd és vacsora is válhat belőle.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..