Rántott hal sütése – nem csak karácsonykor

Rántott hal, karácsony
Rántott hal

A rántott hal a legtöbb családban elmaradhatatlan karácsonyi étel, s a legtöbb családban az év többi napján nem is kerül az asztalra. Pedig a hal nagyon egészséges étel, rántva pedig kifejezetten laktató is (bár így kevésbé egészséges, viszont ezt egy salátával némiképp ellensúlyozhatjuk).
A rántott halat sem bonyolultabb elkészíteni, mint bármilyen panírozott ételt, sőt még mutatok egy időtakarékos tippet és egy panírozási tippet is.

Kezdjük a panírozással! Hagyományosan a panírozáshoz három tányérra vagy panírozótálra van szükségünk. Az egyikbe liszt, a másikba tojás, a harmadikba pedig zsemlemorzsa kerül. A panírozás folyamata is így épül fel, először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk panírozandó alapanyagot. Ezt egyszerűsítettem le úgy, hogy a zsemlemorzsát és a lisztet összekeverem nagyjából fele-fele arányban, így csak két tányért használok, a másikban a tojás van. A végeredmény majdnem ugyanolyan lesz, mint a háromtálas módszernél, mivel először a finomabb szemcsék tapadnak a nedves alapanyagra, majd a tojásra már rátapadnak a durvább szemcsék is, melyek a ropogósságot adják.

Az időtakarékosság pedig abból áll, hogy az első adag panírozása közben már előmelegítem a zsiradékot, és az első adag már sül, míg a többit panírozom. Persze nagyon oda kell figyelni, nehogy a panírozgatás közepette megégjen a már készülő adag, de a hátralévő alapanyagok panírozási idejét így könnyedén megspórolhatjuk.

A hal előkészítésénél fontos, hogy a fagyasztott halat kiengedjük panírozás előtt, különben sütésnél ledobja a panírt. A halat esetleg áztathatjuk tejben, ami elveszi az erőteljes halszagot. A folyami halakat mindig be kell sózni panírozás előtt, még jobb, ha egy-két órát besózva áll a hűtőszekrényben. A tengeri halakat nem szükséges besózni, hiszen egész életüket sós vízben töltik.

Hal rántásánál többféle hal is szóba jöhet. A nagyon szálkás húsú halakat nem ajánlom, azokat jobb paprikás lisztben sütve elkészíteni, de a ponty, a tonhal, a hekk, esetleg a lazac kiváló alapanyag a rántott hal készítéséhez.

Rántott hal hozzávalói

1 kg hal (tengeri vagy folyami, ízlés szerint – fagyasztott is lehet)

20-30 dkg liszt
2-3 tojás
15-20 dkg zsemlemorzsa
zsiradék a sütéshez

halak fűszerkeverék (elhagyható)

Rántott hal elkészítése

1.    A fagyasztott halat kiengedjük, ha szükséges, eltávolítjuk róla a rajta maradt pikkelyeket (folyami halnál), illetve kiszedjük a hasüregében marad belsőségeket (pl. hekknél, gránátoshalnál, stb.). A szeletben kapható filézett halakban is előfordulhat szálka, ezeket megpróbálhatjuk kitapogatni és egy csipesszel kihúzni.

2.    A megmosott és előkészített halakat lecsöpögtetjük, de nem kell szárazra törölni. Egy tálba lisztet, egy másikba felvert tojást teszünk, amihez adunk egy kávéskanálnyi sót vagy halhoz illő fűszerkeveréket, és egy harmadikba zsemlemorzsát teszünk. (Illetve az egyszerűbb megoldást lásd fent.) Mindegyik halat megforgatjuk lisztben, majd felvert tojásban, amit lecsöpögtetünk róla, végül zsemlemorzsában. Egy tálcára sorakoztatjuk a panírozott halakat, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és ne tegyük egymásra őket.

3.    Egy serpenyőben olajat vagy egyéb zsiradékot forrósítunk, majd beleteszünk annyi halat, amennyi kényelmesen elfér benne, hogy majd forgatni is tudjuk. Először kicsit forróbb zsiradékba tegyük, hogy a panír összeálljon, majd némileg mérsékeljük a hőt, hogy jól átsüljön a hal. Mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. (A hal gyorsabban elkészül, mint a hús, vigyázzunk, nehogy megégjen.)

4.    A megsült halakat csepegtessük le vagy szedjük konyhai törlőre.

5.    Sokféleképpen tálalhatjuk, kezdve a különféle majonézes és friss vegyes salátáktól a szokásos rizses és burgonyás köretekig szinte minden passzol hozzá. Ez utóbbi körítés esetén tartármártással kínáljuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .