Zöldbabos-fokhagymás thai csirke

zöldbabos-fokhagymás thai csirke

A távol-keleti ételek könnyedsége és a magyar konyhához nagyon is közel álló fokhagymás ízvilág keveredik a zöldbabos-fokhagymás thai csirkében. Diétázók akár köret nélkül is teljes értékű fogásként fogyaszthatják.

Imádjuk a távol-keleti konyhát, még akkor is, ha az itthon kapható fogások már a magyar ízléshez lettek alakítva. Nemrégiben egy thai étkezdében kóstoltuk ezt az ételt, és annyira ízlett az egész családnak, hogy muszáj volt itthon rekonstruálni, és azóta felkerült a családi étellistára.

Zöldbabból választhatunk frisset, fagyasztottat, esetleg konzervet is. Nem lehet mindig hozzájutni az egészben hagyott ceruzababokhoz, de a felvagdosott változat is tökéletesen megfelel, sőt aki szeretné, a ceruzababot is vághatja kisebb darabokra. Az eredetileg kóstolt ételben ilyen hosszúak voltak, ráadásul én mindig így teszem el a fagyasztóba, mert amúgy is szeretjük köretként a párolt ceruzababot, de nem is a babok hosszúsága a lényeg.

Az étel sózására ügyeljünk készítés közben, mivel a fűszerkeveréket és a szójaszószt csak a végén adjuk hozzá, és ezek is sósak.

Zöldbabos-fokhagymás thai csirke hozzávalói

60 dkg csirkemell
0,5 kg ceruzabab (zöld hüvelyű zöldbab)
2 nagyobb sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma (lehet több is)

kevés kínai fűszerkeverék (elhagyható)
szójaszósz (ízlés szerint)
3-4 ek. olaj

Zöldbabos-fokhagymás thai csirke elkészítése

1. A csirkemellet kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, vagy még autentikusabb, ha hosszában legyaluljuk uborkagyalun. A legyalult répaszalagokat ízlés szerint akár fel is vagdoshatjuk néhány kisebb darabra. (Még szebb, ha ferdére vágjuk a végeit, így téglalapok helyett rombuszokat kapunk.)

2. A fokhagymát tisztítsuk meg, a kés lapjával törjük meg a gerezdeket, majd kissé aprítsuk fel. Az olajat forrósítsuk meg egy serpenyőben vagy wokban. Adjuk a forró olajhoz a fokhagymát, és folyamatosan kevergetve dinszteljük, amíg felszáll az illata. Ekkor adjuk hozzá a húst is, amit kissé sózzunk meg, és rázogatva, kevergetve süssünk puhára.

3. Ha elkészült a hús, tegyük félre. Amennyiben szükséges, tegyünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, tegyük bele a zöldbabot, forgassuk át párszor, majd ha már szép haragos zöld színe lett, adjuk hozzá a répát is, és kicsit sózzuk meg. Keverve, rázogatva süssük roppanósra a zöldségeket is.

4. Tegyük a zöldségek mellé a húsokat, szórjuk meg egy kevés kínai fűszerrel, locsoljuk meg egy kevés (vagy ízlés szerint több) szójaszósszal. Forgassuk át alaposan az egészet, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá sót, fűszert vagy szójaszószt, és zárjuk el alatta a hőforrást.

5. Rizzsel tálaljuk, de önmagában is finom.

Jó étvágyat!