Almás puffancs

almás puffancs, almás tócsni, almás tócsi, almás palacsinta

Ez az almás puffancs egy nagyon régi családi recept. Kiváló felhasználási módja a kissé már megráncosodott, fogyasztásra még alkalmas, de már nem túl ropogós, vagy éppen a kevésbé jó ízű almának.

Gyerekkoromban gyakran készítette Anyukám. Szerintem nemcsak azért, mert nagyon szerettem, hanem azért is, mert ez volt az egyetlen módja, ahogyan hajlandó voltam megenni a fahéjat, ami egyébként egy nagyon egészséges fűszer.

Azóta már én készítem a családomnak, a fiam is nagyon kedveli, ő kiskorában almás tócsi néven emlegette, mert őt az egyébként szintén nagy kedvenc tócsira emlékeztette. Valójában nem is állt messze az igazságtól, hiszen nagyon hasonló a két étel elkészítési módja. Az egyikben reszelt alma és tej, a másikban reszelt krumpli és fűszerek vannak, de egyébként szinte azonos módon készül mindkettő.

Nagyon finom desszert egy tartalmas leves után vagy valamilyen könnyebb főétel után, de tízóraira és uzsonnára is tálalhatjuk.

Mivel a tésztájában nincs semmilyen cukor, így kevésbé édesszájúaknak is kínálhatjuk, diétázóknak pedig porcukor helyett valamilyen asztali édesítővel tálaljuk.

 

Almás puffancs hozzávalói

1 kg alma
1 tojás
1 dl tej
finomliszt, amennyit felvesz

olaj a sütéshez

fahéjas porcukor a tálaláshoz

 

Almás puffancs elkészítése

1. Az almát meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadunk egy egész tojást és egy deci tejet, majd elkeverjük.

2. Kisebb adagokban annyi lisztet adunk az almás masszához, hogy formázható, de lágy tésztát kapjunk.

3. Bő zsiradékban kisütjük, ehhez felforrósítjuk az olajat vagy más zsiradékot, és evőkanállal kis halmokat szaggatunk bele, amiket a kanál hátával kicsit ellapítunk.

4. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.

5. Fahéjas porcukorral tálaljuk.

Tipp

Egyszerűbb az almát lereszelni, ha az egész almákat meghámozzuk, de nem vágjuk ki a csumáját, hanem a csuma körül lereszeljük a gyümölcshúst, majd a csumát egyben eldobjuk.

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .