Karfiolkrém

karfiolkrém, karfiolos szendvicskrém

A karfiolkrém könnyedén elkészíthető, a mindig Jolly Joker szendvicskrémek sorát gazdagítja, és nagyon finom.

Kínálhatjuk reggelire vagy gyors vacsoraként, de tízóraira vagy uzsonnára mártogathatunk bele zöldséghasábokat vagy grissinit is.

Nincs vele sok munka, gyorsan elkészül, és azzal a biztos tudattal tehetjük a hűtőszekrénybe az elkészült szendvicskrémet, hogy a családnak mindig lesz mit a kenyérre kenni, amíg el nem fogy.

Főként ősszel és télen kerülhet gyakrabban az asztalra. A karfiol igazi szezonja ősszel van. Közvetlenül a fagyok előtt a legolcsóbb, hiszen ilyenkor muszáj betakarítani, hogy ne fagyjon meg a földeken, de sok-sok tárolási költséget is megtakaríthatnak a termelők, ha minél többet eladnak belőle. Ilyenkor érdemes akár a fagyasztóba is elraktározni valamennyit belőle, bár a frissen elkészített karfiol sokkal finomabb, teltebb, gazdagabb ízű.

Karfiolkrém hozzávalói

1 fej karfiol (közepes)
1 vöröshagyma
1 kis pohár tejföl vagy joghurt
3-4 ek. majonéz
1 tk. mustár

bors
friss petrezselyemzöld (elhagyható)

Karfiolkrém elkészítése

1. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, sós vízben megfőzzük, vagy egy lábosban párolóbetétre helyezve megpároljuk. Ha megfőtt, burgonyanyomóval pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.

2. Amíg hűl a karfiol, nagyon finomra vágunk egy fej vöröshagymát, és kikeverjük a többi hozzávalót.

3. A kihűlt karfiolt alaposan összekeverjük a hagymával és a kikevert mártással.

4. Egyszerűbb elkészítési mód aprítógépben: a hagymát a konyhai aprítóval finomra vágjuk, ha petrezselyemzöldet is használunk, azt is tegyük az aprítóba. Hozzáadjuk a karfiolrózsákat és a folyékony hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk, majd a géppel krémesre keverjük.

5. Pirítóssal, kiflivel, barna kenyérrel vagy más sós pékáruval fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

 

[mpprecipe-recipe:15]

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..