Barna rizs főzése

Barna rizs, barnarizs főzése
Barnarizs

A barna rizs főzése talán még egyszerűbb, mint a fehér rizsé, viszont a fűszerezésre és a kellő ideig tartó főzésre érdemes odafigyelni.


A barna rizs nem más, mint a hántolatlan rizs. A hántolás, vagyis a maghéj (korpa) eltávolításával nyerik a fehér rizst. A barna rizsről így elmondható, hogy egészségesebb, hiszen több rostanyagot tartalmaz, illetve a rizskorpa tápanyagokban is igen gazdag.

Kétségtelen tény, hogy aki fehér rizshez szokott, eleinte szokatlannak találhatja a barna rizst, mely jól megfőzve is némileg keményebb állagú, ugyanakkor sokkal gazdagabb ízvilágot nyújt. A fehér rizshez képest szokatlan, gazdag íznek kifejezetten jót tesz az ételízesítő használata.

A barna rizs hosszabb idő alatt puhul, mint a fehér rizs, ezért célszerűbb kuktában főzni idő- és energiatakarékossági okok miatt. Természetesen fazékban, lábasban is elkészíthető.

Barna rizs főzésének hozzávalói

1 bögre barna rizs
3 bögre forró víz
kevés olívaolaj
1 tk. ételízesítő

Barna rizs főzése

1.    A rizst szűrőbe tesszük és folyó víz alatt átöblítjük. Vizet forralunk.

2.    Kevés olívaolajat felforrósítunk, jól átforgatjuk rajta a rizst, de vigyázzunk, nehogy nagyon megpirítsuk vagy megégessük.

3.    Felöntjük a forró vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, illetve sótlan ételízesítő használatakor sózzuk is.

4.    Ha lábasban készítjük, fedő alatt főzzük, időnként megnézzük, hogy hogyan áll. Kevergetni nem kell, viszont szükség esetén pótoljuk a vizet. Ha felszívta a vizet, a szemek pedig szétnyíltak és nem érezzük főtlennek, akkor elkészült. A főzési idő 45-50 perc, vagy akár ennél  hosszabb idő is lehet.

5.    Ha kuktában készítjük, lezárjuk a kuktát és nagyjából 30 percig főzzük a rizst. Ügyeljünk arra, hogy a kukta szelepe éppen csak sziszegjen. 30 perc után lezárjuk a kukta alatt a lángot, kicsit állni hagyjuk, majd megnézzük az eredményt. Kuktánként, illetve a sziszegés mértékétől is függ, hogy elkészül-e ennyi idő alatt, esetleg vissza kell még tenni a tűzre.

6.    Ha kész a rizs, a szemek szétnyílnak, kóstoláskor nem érezzük főtlennek, ropogósnak. Ha további főzésre ítéljük, szükség esetén pótoljuk a vizet, zárjuk vissza a kuktát, majd tegyük vissza a tűzre.

Tipp

A barna rizs felhasználható köretként és különféle rakott ételekben a hús lazításához éppúgy, mint a fehér rizs.

Maradékmentés

Ha többet készítettünk a kelleténél, készülhet belőle rizsropogós, de tervezhetünk másnapra rakott ételt is.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .