Miből főzz lekvárt, ha drága a gyümölcs?

Miből főzz lekvárt, ha drága a gyümölcs?

Szereted a házi lekvárt, de méregdrága a gyümölcs? Most akkor miből lesz lekvár? Vagy le kell mondani róla? Jó hír: nem, nem kell lemondani a házi lekvárról akkor sem, ha drága a gyümölcs. Végtelenül egyszerű a megoldás, mutatom, hogyan lehetséges.

Lekvárt főzni kell, lekvárt főzni jó, mert a házi lekvár finom, tele van gyümölccsel és tápanyagokkal. Ha akarod, akkor nincs benne cukor, nincs benne tartósító. Szóval lekvárt főzni muszáj.

Oké. De kimész a piacra, elmész a boltba, és azt látod, hogy méregdrága a gyümölcs. Ezzel párhuzamosan pedig, ha van kerted, vélhetően ott is alig találsz gyümölcsöt, hiszen a piacon és a boltban is pont ezért drága, hiszen kevés termett.

Mit lehet tenni, ha drága a gyümölcs?

Tulajdonképpen két választási lehetőséged van: vagy fagyasztott gyümölcsből vagy zöldségekből készítesz lekvárt.

Nem, nem őrültem meg. Olvass csak tovább!

Lekvár fagyasztott gyümölcsből

Az a helyzet, hogy a fagyasztott gyümölcsök általában sokkal (de még mennyivel) olcsóbbak a friss gyümölcsöknél. Talán elgondolkodtál már rajta, hogy ez miért van így. A válasz pedig nagyon egyszerű.

A fagyasztásra szánt gyümölcsöket általában közvetlenül a termelőtől veszik a fagyasztással foglalkozó cégek, ami azt jelenti, hogy a kereskedők kiiktatásával sokkal olcsóbban jutnak a gyümölcshöz.

Másrészt, ha vettél már fagyasztott gyümölcsöt, nyilván feltűnt, hogy nem feltétlenül a nagyszemű gyümölcsök kerülnek a zacskókba. Ugyanis a nagyszeműeket jobban el tudják adni a polcon friss áru formájában is.

Minket viszont egyáltalán nem érdekel, hogy apróbb szemű, hiszen úgyis lekvár lesz belőle.

Sok esetben még jobban is járunk a fagyasztott gyümölccsel, mert nagy eséllyel sokkal frissebb állapotban kerül lefagyasztásra, így jobban megőrzi beltartalmi értékeit, mint a hőségben a piacra szállított friss társai.

Eperlekvár gyorsan (a recept más fagyasztott gyümölccsel is működik)

Lekvár zöldségekből

Nem, nem még mindig nem őrültem meg, és nem beszélek zöldségeket. Nyilván nem kelkáposztára vagy spenótra gondolok.

Megfigyelted már, hogy egyes gyökérzöldségek, például a cékla, a sütőtök vagy akár a sárgarépa mennyire édes? Vagy ott van a savanykás ízű rebarbara, mely hagyományosan is befőttek és desszertek gyümölcspótlójaként a legkedveltebb.

Ugye, ugye, nem is annyira elképzelhetetlen, hogy lekvár készüljön ezekből?

Tedd félre minden ellenérzésedet, vedd elő a befőzőfazekat, a finomabbnál finomabb fűszereket, és adj egy esélyt ezeknek az egészséges hozzávalóknak.

Fűszerajánlat céklalekvárhoz: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromlé.

Így készíts céklalekvárt

Fűszerajánlat rebarbaralekvárhoz: apróra vágott friss mentalevelek.

Fűszerajánlat sütőtöklekvárhoz és sárgarépalekvárhoz: szegfűszeg, gyömbér, fahéj, kardamom, és egy kevés citromlé jól egységbe hozza az ízeket.

Próbáld ki az egyszerű narancsos sütőtöklekvárt. Sárgarépalekvárt is készíthetsz ehhez hasonlóan.

Mindegyik lekvárnak jót tesz egy kevés alma vagy birsalma, nemcsak az íze, hanem az állaga miatt is. Zselatinnal vagy étkezési keményítővel állítható be a végleges sűrűség. Az étkezési keményítőtől krémes állagot kap a lekvár.

Kellemes befőzést és jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.