Csalánfőzelék, tavaszi vitamin- és energiabomba

Csalánfőzelék, spenót, tavaszi főzelék
Csalánfőzelék

A csalánfőzelék nem mondható mindennapi ételnek, mint ahogy a csalán sem mindennapi alapanyag, a piacokon, zöldséges pultokon hiába is keresnénk. Éppen ezért az egyik legolcsóbb étel is, hiszen alapanyaga a saját magunk (ingyen) gyűjtötte csalán. Aki szereti a spenótot, ebben a főzelékben sem fog csalódni.


Tavaszi főzelékféle, március végén-április elején legalkalmasabbak a zsenge csalánhajtások a feldolgozásra. Jó hír azonban, hogy fagyasztható a spenóthoz hasonlóan, tehát a levelek dinsztelés, majd pépesítés után bekerülhetnek a fagyasztóba, így egész télen rendelkezésre állhat ez az egészséges alapanyag, amit a spenóthoz hasonlóan más formában is felhasználhatunk, például spenótos lasagne formájában is.

A csalán begyűjtéséhez és feldolgozásához mindenképpen kesztyű szükséges, mert már zsenge korában is csíp. (Kizárólag tiszta helyről gyűjtsünk gyógynövényeket, ahol nincsenek a közelben gyárak, utak, vegyszerezett mezőgazdasági területek, illetve ahol nem legeltetnek állatokat.)  Nem kell megijedni, a főzelékben már nem fog csípni. A csalánt a vaskosabb szárrészek nélkül gyűjtsük. A levélnyelek és a felső 4-6 levélhez tartozó szárrész nem jelent problémát.

Csalánfőzelék hozzávalói

kb. 1 kg friss csalán
kb. 4 dl tej
kb. 3 ek. liszt (zabpehely, teljes kiőrlésű, finom, stb. ízlés szerint)

2 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió (elhagyható)
őrölt (fehér)bors (elhagyható)

Csalánfőzelék elkészítése

1.    A csalánt több váltott vízben mossuk át alaposan, egy rövid időre be is áztathatjuk, hogy az esetleges apró rovaroktól megszabaduljunk. A gyűjtéskor a levelek és zsenge hajtások közé került vastagabb szárrészeket válogassuk ki, dobjuk el. (A mosáskor se érjünk a levelekhez, viseljünk gumikesztyűt vagy használjunk konyhai csipeszt, salátás kanalat, fakanalat a levelek megfogásához, ami éppen rendelkezésre áll.)

2.    Egy nagyobb lábasba tegyük bele a leveleket, öntsünk rá egy kevéske vizet, gyújtsunk alá, és dinszteljük a leveleket, amíg összeesnek és mindegyik haragos színűre változik. A megfonnyasztott leveleket a vízzel együtt öntsük aprítógépbe vagy turmixgépbe, vagy merülőmixerrel pépesítsük.

3.    A pépet tegyük egy lábasba, adjunk hozzá sót, adjuk hozzá a pépesített fokhagymát és adjuk hozzá a tejet is kb. fél deci kivételével. Kezdjük el melegíteni a pürét, a maradék tejjel keverjük simára a lisztet.

4.    Ha felforrt a csalánpép, adjuk hozzá a lisztes tejet, majd jól forraljuk ki a főzeléket, hogy ne maradjon lisztes ízű és besűrűsödjön. (Ha túl híg lenne a főzelék, egy kevés vízzel keverjünk el még egy kis lisztet, és adjuk a főzelékhez, ezzel is jól forraljuk át.)

5.    Spenót módjára tálalhatjuk tükörtojással vagy főtt tojással, de kínálhatunk hozzá rántott zöldségeket, zsiradékban sült krumplis pogácsát, bundás kenyeret vagy egyéb ízlés szerinti feltétet is.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .