Spenótos lasagne, Popeye kedvence

Spenótos lasagne, mediterrán konyha
Spenótos lasagne

Bérmennyire is szeretjük a jó kis paradicsomos olasz tésztákat, időnként már kicsit unalmasnak tűnnek. Üdítő változatosság például ez a spenótos lasagne. Spenótimádók előnyben, de mindenkinek érdemes megkóstolni, mert ebben az ételben nem a spenót dominál.


Jó pár évvel ezelőtt láttam ezt az ételt egy főzős műsorban. Ilyenkor nem jegyzetelek, inkább figyelek, elraktározok, később pedig reprodukálok, persze a saját ízlésem szerint. Nem nagyon szeretek új ételeket „kitalálni”, de ha látok vagy eszem valami számomra tetszetőset, azt igyekszem saját magam is előállítani, s nem esek kétségbe, ha nincs hozzá pontos receptem.

Ha jól rémlik, az eredeti receptben ricotta is volt, ami gazdagabbá teszi az ételt, de nélküle is finom és laktató, mindemellett, aki szeretne, tegyen bele bátran.

Tavasszal, nyár elején, amikor friss spenóthoz is hozzájuthatunk, inkább ebből készítsük, ugyanakkor a fagyasztott spenótpüré is teljesen megfelelő az év többi időszakában.

Spenótos lasagne hozzávalói

kb. 250 g lasagne tészta
1 csomag fagyasztott spenót vagy kb. 20-25 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt (zabpehely, finom, kukorica, stb. – friss spenót esetén nincs rá szükség)
0,5 dl tej (friss spenót esetén nincs rá szükség)

15 dkg sajt + 5-6 evőkanál tej a tetejére

a mártáshoz
3 dkg vaj
2 dkg finomliszt
2,5 dl csirke alaplé vagy víz
2,5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
só, bors
ételízesítő (lehetőleg házi vagy bio)

Spenótos lasagne elkészítése

1.    Engedjük fel a fagyasztott spenótot, a kiolvadt barna levét csöpögtessük le. A friss spenótleveleket válogassuk át, szedjük ki a rossz leveleket, közben forraljunk vizet, távolítsuk el a spenótok szárát, majd többször váltott bő vízben mossuk meg, végül dobjuk forrásban lévő sós vízbe néhány másodpercre, szedjük ki, tegyük jéghideg vízbe, majd csöpögtessük le és kicsit vagdossuk össze, nem szükséges leszárítani. (Erre azért van szükség, hogy könnyebben tudjunk dolgozni a levelekkel, de időhiány esetén elhagyható ez a lépés.)

2.    Tisztítsuk meg a fokhagymát. A fagyasztott spenótot tegyük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, egy kevés sót. Az evőkanálnyi lisztet és a fél deci tejet keverjük el, majd adjuk a spenóthoz, amikor felforrt. Folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 2 percig. (A friss spenóthoz rétegezéskor adjuk hozzá a fokhagymát.)

3.    Forrósítsuk fel az alaplevet, vagy forraljunk vizet, amelyhez ételízesítőt és sót adunk. (Sós ételízesítő esetén már ne sózzuk tovább.) Forrósítsuk fel a tejet is. Öntsük össze a két folyadékot.

4.     A besamelhez a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, szalmasárgára pirítjuk (nem kell erős színt kapnia), majd felöntjük a tejes folyadékkal. Egyszerre öntjük bele az egészet, majd folyamatosan kevergetjük, felforraljuk, majd forrástól számítva egy-két percig főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és tovább kevergetjük, amíg a sajt elolvad benne és besűríti a mártást. Sóval, borssal ízesítsük.

5.    Egy tetszőleges tűzálló edényt vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. (Olyan edényt válasszunk, amibe szépen egymás mellé el tudjuk helyezni a tésztalapokat úgy, hogy befedjék az alját.)

6.    Tegyünk a tepsibe egy merőkanál besamelt, majd kenjük el a tepsi alján a sütőpapíron. Tegyünk rá egy réteg tésztát (a tésztát nem kell előfőzni). A tésztára tegyünk egy réteg spenótot és egy réteg besamelt. (A friss spenót rétegeire kenjünk egy kis fokhagymát is, vagy keverjük a fokhagymát a besamelhez.) Folytassuk így a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetejére tészta és arra egy kevés besamel kerüljön.

7.    Locsoljuk meg a felső tésztaréteget a tejjel, majd szórjuk meg reszelt sajttal.

8.    4-5-ös fokozatra (200-220 fok) tegyük a sütőbe, és süssük legalább 20 percig, illetve amíg a sajt a tetején kellően megolvad, illetve megpirul.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .