Cukkinifőzelék, tökfőzelék

cukkinifőzelék, tökfőzelék

A cukkinifőzelék és a tökfőzelék az én konyhámban azonos módon készül. Valójában a tökkel és cukkinivel készült ételeknél az egyik vagy másik használata attól függ csupán, hogy éppen melyik áll rendelkezésemre a kettő közül.

A kertemben mindig van néhány cukkinibokor, így egész nyáron folyamatos a cukkiniellátás. Tököt általában akkor készítek, ha kapok valamelyik szomszédtól, ugyanis ezt nem szoktam ültetni.

A zsengébb példányokat még pucolni sem kell, elég a magvas részt eltávolítani, s indulhat a gyalulás. Ha a héját már nem tudjuk a körmünkkel átszakítani, mindenképpen hámozzuk meg.

A cukkini növényi színanyagot is tartalmaz, így még egészségesebb, mint a tök ugyanakkor nyersen megkóstolva jelentős különbség az ízükben nem érezhető.

Bármelyik kerüljön is a kezünkbe kettejük közül, bátran készítsünk főzeléket az alábbi recept alapján, azonban a kapor véletlenül se maradjon ki belőle, mert ennek a két zöldségfélének ez a legkiválóbb fűszere.

Cukkinifőzelék, tökfőzelék hozzávalói

1 kg tök vagy cukkini
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
2 ek. liszt
1 ek. olaj

1 csokor kapor
1 tk. pirospaprika
pici ecet (elhagyható)

Cukkinifőzelék, tökfőzelék elkészítése

1. A tököt vagy a cukkinit szükség esetén meghámozzuk, a magvas részét is eltávolítjuk, majd legyaluljuk. A kaprot megmossuk, majd finomra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd az olajon üvegesre futtatjuk. Rádobjuk a kapor felét, picit kevergetjük a hagymával, amíg felszáll a kapor illata.

2. A kapros hagymára dobjuk a gyalult cukkinit vagy tököt, és kb. fél deciliternyi vizet öntünk rá. Megsózzuk, rátesszük a maradék kaprot, és lefedve főzni kezdjük. A tök összeesik, levet is enged, ezért nem kell sok víz alá, de ha nagyon kevésnek bizonyulna a víz öntsünk még alá egy keveset. Mire megfő a tök, a rajta lévő folyadék majdnem el kell lepje.

3. Keverjük el a lisztet a pirospaprikával, adjuk hozzá a tejfölt is, keverjük az egészet csomómentesre. A főzelék levéből adjunk egy kicsit a tejfölös keverékhez a hőkiegyenlítés miatt, majd öntsük a főzelékbe a habarást, jól keverjük el az egészet, nehogy csomós legyen. Kevergetve forraljuk fel, hagyjunk 2-3 percig kiforrni. Aki ecettel szereti, óvatosan adhat hozzá 1-2 evőkanálnyit, de az is jó megoldás, ha mindenki a saját tányérjában lévő mennyiséget ízesíti pici ecettel.

4. Sült virslivel, kolbásszal, tükörtojással, fasírttal vagy akár rizsropogóssal is kínálhatjuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..