A dödölle ismeretes sterc, gánica vagy ganca néven is. Tájegységenként változik a név és az alaprecept is. Van, ahol egészben sütik, van, ahol inkább kása jelleget ölt, de a kevés és olcsó hozzávaló (gyakorlatilag krumpli és liszt), valamint a gyors elkészíthetőség minden receptben azonos.
A folyamatot tovább gyorsíthatjuk, ha az előző napról megmaradt főtt burgonyát vagy krumplipürét használjuk az elkészítéshez. Nálam ez egy örök kedvenc maradékmentő recept a túlméretezett krumpliköretek megmentésére.
Igazán finom és laktató, klasszikus vidéki étel, melynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.
A pirított hagymát kár lenne lehagyni a tetejéről, mert igazán jó ízt ad neki, ugyanakkor (fokhagymás) tejföllel, sajttal, sőt akár mindkettővel is gazdagíthatjuk.
Dödölle hozzávalói
kb. 1 kg burgonya
kb. 30 dkg liszt
só
2-3 közepes fej vöröshagyma
2-3 ek. olaj vagy zsír (esetleg füstölt szalonna)
Dödölle elkészítése
1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi éppen ellepi. Ha maradék burgonyaköretből készítjük ez a lépés kimarad.
2. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk (nem baj, ha kicsit nagyobb kockák sikerednek), olajban, zsírban vagy a füstölt szalonna kisütött zsírjában ízlés szerinti mértékben megpirítjuk. Ügyeljünk, nehogy megégjen a hagyma, mert megkeseredik. A hagymákat kiszedegetjük, az olajat a serpenyőben hagyhatjuk.
3. Amikor megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, kása jellegűnek kell lennie. Ha főtt krumpliból készítjük, némi vízzel együtt melegítsük meg. Ha burgonyapüré az alapja, megmelegítjük, majd szükség esetén lazítjuk egy kevés vízzel.
4. A tűzre téve beledolgozzuk a lisztet géppel vagy fakanállal. A krumpli fajtájától és a víz mennyiségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, de sűrű, viszonylag kemény masszát kell kapnunk. Vegyük le a tűzről.
5. A hagymás olajos serpenyőbe olajos kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, melyeket időnként megforgatva megpirítunk. Amikor elkészült, megszórjuk a félretett hagymával.
6. Még melegen a legfinomabb. Gazdagíthatjuk (fokhagymás) tejföllel, sajttal, de önmagában a pirított hagymával is nagyon finom.
Tipp
Ha túlméreteztük a főtt burgonya vagy a krumplipüré mennyiségét, másnap remek dödölle készülhet belőle. Nem jelent gondot, ha a krumplipürét tejjel, vajjal vagy margarinnal, illetve fűszerekkel készítettük.
Idény szerinti salátával kínálva nemcsak laktató, de egészségesebb ételt tálalhatunk.
Ha kevésnek tűnik a megmaradt krumpli, készítsünk elé egy gyors levest, máris kész a laktató ebéd.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.