A mennyei és egyszerű kakaóöntet receptjét Nagymamámtól tanultam. Mindig is édesszájú voltam, s mivel ehhez az öntethez mindig volt otthon alapanyag, így bármikor pillanatok alatt elkészíthető volt.
A bolti csokipudinghoz hasonló ízű, de jól önthető krémet kapunk végeredményül. A kakaóöntetet felhasználhatjuk különféle sütemények tálalásához, például a nagy napközis kedvenc, a csokiöntetes piskóta is ezzel készül. (Az öntet ugyan inkább kakaós, mint csokis, de éppen a csokiöntetes piskóta okán mégis gyakran nevezem csokoládéöntetnek.)
Háztartási vagy más kekszre öntve nagyon finom, gyors és egyszerű édesség születik belőle. (Ebben az esetben viszont csak 1 ek. liszttel készül, mert a keksz sok nedvességet felszív a krémből, amitől végül besűrűsödik.)
Pohárkrém készítésénél is felhasználhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy ha száraz keksz vagy kekszmorzsa is kerül a pohárkrémbe, kicsit hígabb öntetre lesz szükségünk, tehát kevesebb liszttel vagy keményítővel célszerű készíteni.
Egyszerű kakaóöntet hozzávalói
1 tojás
3 ek. kristálycukor (akár barnacukor is lehet)
2 ek. finomliszt vagy étkezési keményítő
1 ek. cukrozatlan kakaópor
0,5 liter tej
csipet só
Egyszerű kakaóöntet elkészítése
1. A tejből kb. fél deciliternyit tegyünk félre, a többit tegyük fel melegedni egy kisebb lábosban.
2. Amíg melegszik a tej, keverjük el a tojást, a cukrot, csipet sót, kakaóport és a lisztet vagy étkezési keményítőt, adjuk hozzá a félretett fél deci tejet, és keverjük az egészet simára.
3. Amikor már majdnem felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a kikevert masszát, és folytassuk tovább a keverést, nehogy csomós legyen vagy odaégjen.
4. Kis lángon folytonos keverés mellett besűrítjük. Ha liszttel készítjük, kóstoljuk meg óvatosan, hogy a liszt kellőképpen megfőtt-e benne.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.