Sajttal töltött csirkemell baconbe tekerve

Sajttal töltött csirkemell baconbe tekerve

A sajttal töltött csirkemell baconbe tekerve kiváló vendégváró vagy ünnepi fogás. Elkészítése nem bonyolult, ha alkalmazunk egy trükköt. Előkészítés után egy későbbi időpontban frissen is süthető.

Nagyobb vendégség vagy ünnepek idején életmentő lehet egy-egy olyan fogás, amit akár már előző nap előkészíthetünk, és a szükséges időpontban frissen tálalhatjuk. Lehet, hogy ez a húsétel nem a legolcsóbb, de tökéletesen megfelel ennek a kívánalomnak, és igazán nem mindennapi étel. Ha nagyon szorít a költségvetés, tekercsenként csak egy fél szelet bacont használjunk fel.

Könnyen kifolyhat a sajt, ha nem sikerül elég ügyesen elkészíteni a tekercseket. Ezt megakadályozandó egy apró trükkhöz is folyamodhatunk: készíthetjük grillezéshez való sajttal, ami általában halloumi típusú sajt, de tökéletesen megfelel a házi sajt is.

A batyukat megsüthetjük sütőben, serpenyőben vagy akár grillen is.

Amennyiben későbbi időpontban szeretnénk készre sütni az előkészített batyukat, lefedve tegyük a hűtőszekrény leghidegebb részére, és legkésőbb 24 órán belül süssük meg.

Sajttal töltött csirkemell baconbe tekerve hozzávalói

1 csirkemell
20 dkg bacon
kb. 15 dkg sajt (ízlés szerint, akár füstölt sajt is lehet)

bors
kevés zsiradék

hústű vagy fogvájó

 

Sajttal töltött csirkemell baconbe tekerve elkészítése

1. A csirkemellből vágjunk nagyobb vékony szeleteket, kicsit ki is klopfolhatjuk, hogy tényleg minél vékonyabb és nagyobb legyen. Sózzuk, picit meg is borsozhatjuk, és tegyük félre. (Kb. tenyérnyi szeleteket igyekszem kialakítani, ebbe szoktam belecsomagolni egy-egy kisujjnyi sajtdarabot.)

2. A sajtból vágjunk kisebb hasábokat, amelyeket bele tudunk majd göngyölni a húsba. Szükség esetén kipótolhatjuk, illetve levághatunk majd ezekből, tehát nem kell semmilyen pontosságra törekedni, de könnyebb dolgunk lesz, ha kicsit előkészítjük.

3. A baconszeleteket szedjük ki a csomagolásból, óvatosan válasszuk szét a szeleteket.

4. Kezdhetjük a feltekerést. A hússzeletre tegyünk egy darabka sajtot, és próbáljuk meg úgy feltekerni, hogy az esetlegesen felolvadó sajtnak minél kevesebb lehetősége legyen a batyuból kitörni. Az a legszerencsésebb, ha a húst minden irányból megpróbáljuk a sajt fölé hajtogatni. Grillsajt használata esetén kisebb gondot kell fordítani a batyuk elkészítésére. A baconnel is igyekezzünk úgy betekerni, hogy a húst minél jobban összefogja, megtartsa, majd tűzzük meg hústűvel vagy fogvájókkal.

5. Ha az összes batyu elkészült, hevítsünk egy serpenyőben kevés zsiradékot, tegyük a serpenyőbe a batyukat és mindkét oldalukat süssük meg. Sütés közben egy kicsit le is fedhetjük, hogy a bacon nehogy megégjen, és biztosan átsüljön a hús. Sütőben is készülhet, zsiradékkal kikent, esetleg sütőpapírral is kibélelt tepsibe téve közepes hőmérsékleten süssük, míg megpuhul a hús és szép piros lesz a bacon. Szükség esetén takarjuk le alufóliával. Grillen készítve legyünk óvatosak, nehogy megégjen a bacon, mielőtt elkészülne a hús, itt is célszerű rövid időre lefedni sütés közben.

6. A baconbe tekert sajttal töltött csirkemellek mellé szinte bármilyen köret jól illik, tálalhatjuk párolt vagy grillezett zöldségekkel, salátával, rizzsel vagy burgonyával is.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

 

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .