Gombóctészta szilvás és egyéb gombócokhoz

Gombóctészta túrós, szilvás és egyéb gombócokhoz
Gombóctészta

Ez a gombóctészta egy alaprecept, mely nagyon sokféleképpen felhasználható. Szinte hihetetlen, hogy ugyanebből a burgonyás tésztából készülnek a különféle édes töltelékes gombócok (pl. szilvás, túrós, csokis), a derelye vagy más néven barátfüle, a nudli, de még az olasz konyha remeke, a gnocchi is. Ez utóbbi önmagában is végtelen számú variációt kínál az alaptészta felhasználásához, hiszen a legkülönfélébb zöldséges, halas, húsos, sajtos szószokkal tálalható.

Készülhet belőle kiváló levesbetét, mely a nyírségi gombócleves elengedhetetlen kelléke, az egyszerű paradicsomlevest pedig különlegesen finom fogássá változtatja. További felhasználásának is csak a fantáziánk szabhat határt.

Évek óta ezt a receptet használom, tapasztalatom szerint nem kell a tésztába tojás, bár sokan azzal készítik. A burgonya és a liszt kellőképpen összeáll enélkül is, aki mégis biztonságosabbnak érzi, adhat hozzá egy tojást is, ebben az esetben a vajat kihagyhatjuk a tésztából.

Gombóctészta hozzávalói

1 kg burgonya
35 dkg liszt
2 dkg vaj vagy margarin (vagy helyette 1 tojás)
1 tk. só

Gombóctészta elkészítése

1. A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük.

2. A burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Fontos, hogy maximum langyos legyen, mert ha nem hagyjuk eléggé kihűlni nyúlni és ragadni fog a tészta, amikor a lisztet hozzágyúrjuk.

3. A langyos burgonyához adjuk a lisztet, a vajat (esetleg tojást) és a sót majd sima egynemű tésztát gyúrunk belőle, ami a végén elválik majd a kezünktől.

4. Ezt a tésztát formázhatjuk, tölthetjük attól függően, hogy milyen ételt készítünk belőle.

Maradékmentő tippek

Ha kicsit túlméreteztük a köretként feltálalt főtt burgonyát vagy krumplipürét, mindkettő kiválóan felhasználható gombóctészta alapanyagaként. A krumplipüré édes ételekhez csak akkor lesz megfelelő, ha borsot, fokhagymát, egyéb fűszereket nem adtunk hozzá. Akár tejjel, tejszínnel, akár vajjal készítettük, egyik sem jelent problémát a további felhasználásnál.

A főtt burgonya és a krumplipüré esetében is hasonlóképpen járunk el, jól megmelegítjük (mikróban a legegyszerűbb, tényleg jól meg kell melegíteni, máskülönben nem tudjuk majd összetörni a burgonyát). Melegítés után áttörjük, átkeverjük, hagyjuk langyosra hűlni. A továbbiakban a gombóctészta receptjében írtak szerint járunk el.

Ha a gombóctésztát túlméreteztük volna, egy napig eltarthatjuk hűtőben, így másnap újabb fogás készülhet belőle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .