Ez egy igazán gyors almás pite, hiszen a legismertebb hagyományos recepttel ellentétben a töltelékbe kerülő almát nem kell dinsztelni. Az ellenállhatatlanul finom omlós tészta teszi igazán különlegessé. Ezzel az omlós almás pite recepttel készülhet hagyományos, morzsás tetejű vagy rácsos almás pite is.
A fiam nem túl édesszájú, lényegében a kakaós csiga és ez a gyors almás pite a két kedvenc süteménye, ezért viszonylag gyakran készítem.
Mi szeretjük, ha jó sok almával készül. Az egykori szomszédasszonyomtól kapott eredeti recept 1 kiló almát írt, én ezt a mennyiséget megemeltem 1,5 kilóra.
Gyors almás pite hozzávalói
1,5 kg alma
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj vagy margarin
20 + 12 dkg cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
3 tojás sárgája
1/2 tk. fahéj (elhagyható)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek. tejföl
kenéshez
1 tojás fehérje
Gyors almás pite elkészítése
1. Az almát meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sütőt előmelegítjük.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a 20 deka cukrot, fél vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk.
3. Az alma levét alaposan kinyomkodjuk, majd az almát összekeverjük 12 deka cukorral és a vaníliás cukor másik felével, és ízlés szerint fahéjjal is ízesíthetjük.
4. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tészta felét-kétharmadát kinyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. (Én nem szoktam nyújtani, kézzel egyengetem el a tésztát a tepsi alján.)
5. A tepsi alján lévő tésztát egy villával megszurkáljuk, a cukrozott almát rásimítjuk, majd a maradék tésztát kinyújtjuk, és ráfektetjük a tetejére, esetleg csíkokat vágunk a kinyújtott tésztából, amivel a sütemény tetejét berácsozzuk, vagy a tésztát egyszerűen csak rámorzsoljuk, és kicsit ellapítjuk az almás töltelék tetején.
6. Ha teljes tésztalapot fektettünk az almás réteg tetejére, azt is megszurkáljuk. A felső tésztaréteget, rácsot vagy morzsákat megkenjük tojásfehérjével.
7. Közepes hőmérsékletű előmelegített sütőben szép világosbarnára sütjük. Rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni, kihűlés után vágjuk kockákra, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral vagy vaníliás porcukorral.
Maradékmentés
A megmaradt tojások fehérjét lefagyaszthatjuk.
Az alma levét hígítsuk fel kevés vízzel, és igyuk meg, esetleg jégkockaformában le is fagyaszthatjuk, és italokhoz adhatjuk ízesítőként.
Jó étvágyat!
Helló!
Muszály megkenni a tészta tetejét tojásfehérjével?
Köszi a választ.
Szia! Egyáltalán nem. A kenésre csak a mutatóssága miatt van szükség, fényesebb lesz a felülete, de én sem kenem meg minden alkalommal. 🙂