Kaporszósz vagy kaporfőzelék

Szereted a kaprot? És tudsz egy marék kaporból ebédet vagy vacsorát készíteni? Ha igen, akkor nyilván ismerős ez a recept. Ha nem, akkor feltétlenül olvass tovább.

Nagyon-nagyon szeretem ezt a szószt vagy főzeléket. Rájöttem, hogy a tökfőzeléket is a kapor miatt kedvelem igazán. Aki nem szereti a kaprot, nem fogja osztani a lelkesedésemet, de hát ízlések és pofonok…

Igazából attól függ a szósz vagy főzelék besorolás, hogy miként tálaljuk. Kaporszósz, ha levesben főtt vagy natúr sült hús, natúr hal és valamilyen köret (főtt burgonya, köles) mellé kínáljuk. Kaporfőzelék, ha főzelék módjára valamilyen feltétet kínálunk hozzá, ami lehet cukkintócsi, tócsi, rizsropogós, fasírt, sült virsli vagy bármi más, ami éppen adódik.

Kaporszósz vagy kaporfőzelék hozzávalói (4 adag szósz vagy 2 adag főzelék)

egy kis fej vöröshagyma fele
8 ek. apróra vágott kapor

3 ek. liszt (vagy zabpehelyliszt)
2 dl tejföl
1-2 ek. cukor
1 ek. olaj

Kaporszósz vagy kaporfőzelék elkészítése

1. A kaprot finomra vágjuk, 8 evőkanálnyira lesz szükség. (Ha több lett, a maradékot le lehet fagyasztani, jó lesz például tökfőzelékbe.)

2. A hagymát megtisztítjuk és nagyon finomra, apróra vágjuk (akár le is lehet reszelni).

3. A forró olajon a hagymát megdinszteljük, ha már szép üveges, hozzáadjuk a kapor felét, és addig dinszteljük tovább, amíg szép haragos zöld színe lesz a kapornak.

4. Felöntjük egy kevés vízzel (kb. 3-4 dl), sózzuk, és hagyjuk kicsit főni. Ha megfőtt, a kapor másik felét is hozzáadjuk.

5. Kikeverjük a lisztet egy kevéske vízzel, hogy pépes állagú legyen, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Simára keverjük. A kapros léből egy merőkanálnyit hozzáadunk, elkeverjük, majd beleöntjük a kapros lébe. Folyamatosan kevergessük, nehogy csomós legyen a habarás.

6. Szórjuk meg egy kevés cukorral. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kevés vizet, majd kóstoljuk meg. Ha íztelennek érezzük, adjunk hozzá még egy kevés sót. Végeredményül egy kellemesen kapros ízű, enyhén édeskés szószt kell kapnunk.

Tipp

Ha zavaróak a kapordarabok és/vagy a hagymadarabkák, le is lehet turmixolni a szószt.

Jó étvágyat!