Körözött, körített túró

körözött, körített túró

A körözött vagy körített túró hagyományos szendvicskrém. A nevét onnan kapta, hogy köröző mozdulatokkal keverték össze a hozzávalókat, és általában az állott, már nem túl friss túró feljavítását oldották meg ily módon.

Eredetileg a juhtúró vagy gomolyatúró képezi a körözött alapját. A juhtúró nagyon erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű túróféle, ennek a túrófélének az eredetije a szlovák Brindza. A gomolya Erdélyben és a Dél-Alföldön alakult ki, darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó, nedves túróféleség, juhgomolyát és tehéngomolyát egyaránt tartalmaz, enyhébb az íze.

Egyszerű tehéntúróból simább, selymesebb ízű körözöttet kapunk. Gyerekkoromban szigorúan juhtúróból készítettük, amióta saját háztartást vezetek, tehéntúróból vagy az utóbbi időben ordából is készítem, mert ezt szereti a családom.

 

Házi orda készítése friss tejből

 

Gyerekkoromban villával nyomkodva, keverve dolgoztuk össze, emiatt több vaj kellett bele, hogy ne legyen túl tömör állagú. Amióta aprítógéppel készítem, csak egészen minimális mennyiségű vajat adok hozzá, de előfordul, hogy teljesen kihagyom belőle, így is könnyed és krémes végeredményt kapok.

Aki szereti, egész köménymaggal is készítheti vagy az őrölt mellett ezt is adhat hozzá, illetve az aprítógépben könnyen darabosabbra lehet törni az egész magokat.

Kiflivel, fehér, teljes kiőrlésű vagy pirított kenyérrel egyaránt finom reggeli, uzsonna vagy egyszerű vacsora. Paprikába is tölthetjük, így akár hidegtálat is gazdagíthatunk vele. (Paprikába töltve könnyen szállítható dobozban, így kirándulásra, piknikre is magunkkal vihetjük, ehetünk hozzá friss kiflit és zöldségeket. Ha friss túróból készítjük, simán kibír egy kirándulós napot, ha nincs túl nagy hőség.)

 

Körözött hozzávalói

25 dkg túró (juh, gomolya, tehén) vagy orda
2 dkg puha vaj vagy margarin (ha villával dolgozzuk össze, legalább 5-8 dkg vaj szükséges)
1 tk. só
1-2 tk. pirospaprika
0,5 tk. őrölt köménymag
0,5 fej vöröshagyma

 

Körözött elkészítése aprítógépben

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a felét négy- vagy hatfelé vágjuk.

2. A vöröshagymát az aprítógépbe tesszük, és összeaprítjuk. Hozzáadjuk a túrót vagy ordát, a 2 dkg vajat (ebből a változatból akár ki is hagyhatjuk), a fűszereket, majd alaposan összekeverjük, amíg sima, egynemű krémet kapunk.

 

Körözött elkészítése villával összedolgozva

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a felét apró kockákra vágjuk.

2. Egy tálba tesszük a hagymát, hozzáadjuk a túrót vagy ordát, a puha vajat és a fűszereket, majd villával nyomkodva, keverve egyneművé dolgozzuk.

 

Kiflire, kenyérre kenve, idényzöldségekkel kínáljuk.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .