A finom lekvárral készült linzerkarika éppúgy lehet az ünnepek mutatós aprósüteménye, mint egy reggeli kávé vagy délutáni tea finom kísérője az év bármely szakában.
A klasszikus sárgabaracklekvár helyett érdemes kipróbálni más ízekkel is. Nálunk kelendő a ribizlilekváros is, a sütőtöklekvár pedig egészen új szintekre emeli mindazt, amit erről a finom aprósütiről eddig gondoltunk.
A képen látható linzerkarika, bármennyire is hihetetlen, attól lett olyan különlegese, hogy sütőtöklekvárral készült. A sütőtöklekvár színe pont olyan gyönyörű, mint a baracklekváré, és az íze is mennyei.
Linzerkarika hozzávalói
- 50 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- reszelt citromhéj (elhagyható)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- sűrűbb lekvár (például sárgabarack és ribizli)
Linzerkarika elkészítése
1. A lisztet összekeverjük a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal, a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és összemorzsoljuk a hideg vajjal vagy margarinnal. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a zsiradék ne melegedjen fel, mégis sima, egyenletes tésztát kapjunk. Ha kemény lenne a tészta, adjunk hozzá kevés tejfölt.
2. A kész tésztát folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe egy-két órára, vagy akár egy-két nappal előre is dolgozhatunk, a hűtőben ugyanis ennyi ideig biztosan eláll a nyers tészta.
3. A tésztát nyújtsuk ki, ez két réteg folpack között a legegyszerűbb, majd hagyományos virágformával vagy kerek pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztakarikákat. Minden másodikba szúrjunk egy lyukat, ezek lesznek a felső tésztakorongok. Esetleg direkt ilyen linzerkarikához való dupla kiszúróval is dolgozhatunk. Egy linzerhez egy teli aljára és egy lyukas tetejére lesz szükségünk. A lyukasztás akár egy kétcentes stampedlivel is tökéletesen megoldható.
4. Tegyük sütőpapírra a kiszaggatott formákat, majd előmelegített sütőben 200 fokon (3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Ha megsültek, rácsra szedjük, hagyjuk teljesen kihűlni. (Amennyiben a lekvározást későbbre halasztanánk, tegyük jól záródó dobozba a linzereket a teljes kihűlés után.)
4. Mikor kihűltek a linzerek, a teli aljukra teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, majd rátapasztunk egy lyukas tetejét.
5. Jól záródó dobozban tároljuk. Hetekig eláll.
Jó étvágyat!