
Ha nyár, akkor fagyi. Gyógynövényekkel nagyon különleges és egészséges fagylaltokat készíthetünk. Ez a mentafagyi friss mentával készül, nem tartalmaz aromát és színezéket. Különleges desszert, a mediterrán nyaralások emlékét idézi. Olaszországban szinte minden fagyizó kínálatában megtalálható, de itthon még nem terjedt el.
A fagyiban a cukrot helyettesíthetjük mézzel vagy egyéb édesítővel. Részben vizes, részben tejszínes fagylalt, viszont tojást nem tartalmaz. A tejszíntől ugyan kalóriadúsabb, de nyáron néhány gombóc tejszínes fagyi talán még egy diétába is belefér.
A menta kiváló hűsítő és frissítő gyógynövény, minden formában jóleső a fogyasztása a forró napokon.
Nyáron kevesebb nehéz étel kerül az asztalunkra, de esküvők, családi ünnepségek, vendégségek, grillpartik során mégis előfordulhat, hogy többet eszünk a kelleténél. Ilyenkor nagyon jó választás lehet ez az emésztéskönnyítő desszert, mely hatékonyan hűsíti gyomrunkat, csillapítva a nehéz ételek okozta kellemetlen érzést.
Vendégváró desszertnek is kiváló, hiszen előre elkészíthetjük, különleges és finom.
Mentafagyi friss mentával hozzávalói
10 dkg cukor (vagy 5 evőkanál méz vagy más édesítő)
5-6 evőkanál durvára vágott friss mentalevél
0,5 lime vagy citrom leve
3 dl tejszín
Mentafagyi friss mentával elkészítése
1. A cukrot 1,5 dl vízben elkeverjük, 3-4 percig forraljuk, míg könnyű szirupot kapunk.
2. Tegyük a forró szirupba az apróra vágott mentaleveleket, hogy ellepje a víz, majd hűlésig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
3. (Ha mézzel készítjük, először forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a mentaleveleket, majd ha langyosra hűlt, szűrjük le, végül keverjük el a langyos mentateában a mézet.)
4. Adjuk hozzá a mentateához fél lime vagy citrom levét.
5. A tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan vegyítsük össze a mentateával.
6. A mentás, tejszínes krémet tegyük fagylaltgépbe. Fagylaltgép nélkül is könnyedén elvégezhetjük a fagyasztást: öntsük a krémet egy (fagyis) dobozba, majd tegyük a mélyhűtőbe. Egy villa segítségével óránként keverjük át a masszát, míg fagylalt állagúra fagy. Ha nagyon megfagyna, tálalás előtt tegyük át rövid időre a hűtőszekrénybe, hogy könnyebben szedhessünk belőle.
7. Mentahajtásokkal, gyümölcsökkel, reszelt keserű csokoládéval vagy csokiöntettel tálaljuk.
Csokiöntet elkészítése
4 evőkanál cukrozatlan kakaóport, 6 evőkanál cukrot 1 púpos evőkanál liszttel vagy étkezési keményítővel elkeverünk, felöntjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük, majd felfőzzük.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.