Aszalt paradicsom olajban eltéve

aszalt paradicsom olajban eltéve, napon szárított paradicsom, szárított paradicsom

Aszalt paradicsomot az üzletekben is lehet kapni, ám igen borsos áron, így érdemesebb otthon eltenni télire ezt a nyári ízeket idéző finomságot. Az aszalt paradicsom télen felhasználható olaszos tésztaétekhez, pirítósra vagy szendvicsre téve, de gyakorlatilag bármilyen ételt gazdagíthatunk vele, amibe illik a paradicsom.

Ne aggódjunk a rákerülő sok olaj miatt, ezt később bármilyen étel készítéséhez felhasználhatjuk, amibe illenek az ízesítéshez használt fűszerek. Sült húsok alá kiváló.

 

Aszalás

A szárítást végezhetjük szabadban, langyos (kihűlőben lévő vagy 1-es fokozaton működő és nyitott ajtajú) sütőben, illetve aszalógépben. Az első két megoldás igényel némi odafigyelést, de nem kivitelezhetetlen feladat.

A szabadban végzett szárításnál fontos, hogy a szellős helyen kiterített zöldségeket, gyümölcsöket rendszeresen forgassuk és vigyázzunk, hogy ne érjenek össze. Ha felfűzve szárítunk, a felfűzés során szintén vigyázni kell, hogy ne érjenek egymáshoz a zöldségek, gyümölcsök, illetve szellős helyen akasszuk fel ezeket.

A sütőben végzett szárításnál a legkisebb fokozatra kell állítani a sütőt. Különös óvatosságot és odafigyelést igényel ez a művelet, mert vannak olyan gázsütők, melyek az 1-es fokozaton hajlamosak kialudni, ami nagyon veszélyes. Amennyiben nincs gond a legkisebb fokozattal, már csak arra kell ügyelni, hogy nyitott sütőajtó mellett se tudjon annyira átmelegedni a sütő belseje, hogy a száradás helyett sülni kezdjenek a zöldségek vagy a gyümölcsök. Szükség esetén időnként kapcsoljuk ki a sütőt, majd gyújtsuk be újra.

Az aszalógépben kényelmesebben végezhető a szárítás. Amennyiben nagyobb mennyiségben áll rendelkezésünkre gyümölcs és zöldség, mindenképpen érdemes beszerezni egy aszalót, amit fűszer- és gyógynövények szárításához is használhatunk.

 

aszalt paradicsom, aszalt paradicsom olajban eltvéve, fűszeres paradicsom
Aszalt paradicsom

 

Aszalt paradicsom hozzávalói

vastag húsú paradicsom (például Lucullus vagy más befőző típusú)
asztali só (ne finomított só legyen)
fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, fokhagyma, szurokfű, zsálya, kakukkfű, rozmaring, szemes bors)
olívaolaj (akár napraforgóolajjal is készülhet)
kis méretű befőttes üvegek
Na-benzoát (elhagyható)

 

Aszalt paradicsom elkészítése

1. A paradicsomokat mossuk meg jól, majd vágjuk félbe mindegyiket, kaparjuk ki a magokat, csepegtessük le a levet, hogy gyorsabb legyen a száradási folyamat.

2. Enyhén sózzuk meg a fél paradicsomokat, majd helyezzük az aszalógép tálcájára, egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon a langyos sütőbe vagy kültéri szárításnál egy tálcára.

3. Az aszalt paradicsom készülhet a szabadban egy napos helyre kitéve. Az ily módon napon szárított paradicsom készítésénél fontos, hogy egy tüllruhával letakarjuk a paradicsomokat, így megóvhatjuk a finom csemegét meglátogató rovaroktól. Kihűlő, illetve a legalacsonyabb fokozatra állított sütőbe is helyezhetjük, a sütő ajtaját hagyjuk nyitva. Aszalógépet használva a tálcák behelyezése után kapcsoljuk be a gépet, illetve profibb gép esetén végezzük el a szükséges beállításokat.

4. Az aszalási folyamat alatt kísérjük figyelemmel a száradó paradicsomokat! Szükséges a forgatás, de aszalógépben a tálcák, illetve akár a paradicsomok áthelyezése is szükségessé válhat. A szabadban szárított paradicsomokat éjszakára tegyük szellős, száraz helyre, hogy ne nedvesedjenek vissza a harmattól. Az aszalási folyamat felfüggesztésénél előfordulhat, hogy egy-két paradicsom megbuggyan, ezeket távolítsuk el a tálcáról.

5. A paradicsomok száradása akkor fejeződik be, ha a paradicsomok széle felkunkorodik, tapintásra rugalmasak, de nem nedvesek.

6. Az üvegeket csírátlanítsuk kifőzéssel, alkoholos átöblítéssel, illetve mikrohullámú sütőben is elvégezhetjük az átforrósítást. (A tetők csírátlanításához ne használjuk a mikrohullámú sütőt, ezeket alkohollal vagy kifőzéssel fertőtleníthetjük.)

7. Tegyük lazán üvegekbe a megaszalódott paradicsomokat, szórjunk rá még kevés sót, tegyük bele az ízlés szerinti friss vagy szárított fűszereket, töltsük fel olajjal. Tegyük a tetőket az üvegekre, de még ne zárjuk le teljesen, így szükség esetén pár óra múlva pótolhatjuk az olajat, ha a paradicsomok valamennyit magukba szívnának. Az ellenőrzés, illetve újbóli feltöltés után egyszerűen zárjuk le az üvegeket. Elvileg nem romolhat meg, de ha teljesen biztosra szeretnénk menni, egy csipetnyi tartósítót tehetünk az üvegekbe, illetve a tető százszázalékos zárását biztosítandó egy réteg celofánt is feszíthetünk az üvegek szájára lezárás előtt.

 

Jó étvágyat!

 

Bazsalikomos-sajtos tészta paradicsommal

 

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .