Mentafagyi friss mentával (és csokiöntettel)

Mentafagyi friss mentával, menta, mentás fagylalt

Ha nyár, akkor fagyi. Gyógynövényekkel nagyon különleges és egészséges fagylaltokat készíthetünk. Ez a mentafagyi friss mentával készül, nem tartalmaz aromát és színezéket. Különleges desszert, a mediterrán nyaralások emlékét idézi. Olaszországban szinte minden fagyizó kínálatában megtalálható, de itthon még nem terjedt el.

A fagyiban a cukrot helyettesíthetjük mézzel vagy egyéb édesítővel. Részben vizes, részben tejszínes fagylalt, viszont tojást nem tartalmaz. A tejszíntől ugyan kalóriadúsabb, de nyáron néhány gombóc tejszínes fagyi talán még egy diétába is belefér.

A menta kiváló hűsítő és frissítő gyógynövény, minden formában jóleső a fogyasztása a forró napokon.

Nyáron kevesebb nehéz étel kerül az asztalunkra, de esküvők, családi ünnepségek, vendégségek, grillpartik során mégis előfordulhat, hogy többet eszünk a kelleténél. Ilyenkor nagyon jó választás lehet ez az emésztéskönnyítő desszert, mely hatékonyan hűsíti gyomrunkat, csillapítva a nehéz ételek okozta kellemetlen érzést.

Vendégváró desszertnek is kiváló, hiszen előre elkészíthetjük, különleges és finom.

 

Mentafagyi friss mentával hozzávalói

10 dkg cukor (vagy 5 evőkanál méz vagy más édesítő)
5-6 evőkanál durvára vágott friss mentalevél
0,5 lime vagy citrom leve
3 dl tejszín

 

Mentafagyi friss mentával elkészítése

1. A cukrot 1,5 dl vízben elkeverjük, 3-4 percig forraljuk, míg könnyű szirupot kapunk.

2. Tegyük a forró szirupba az apróra vágott mentaleveleket, hogy ellepje a víz, majd hűlésig állni hagyjuk, végül leszűrjük.

3. (Ha mézzel készítjük, először forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a mentaleveleket, majd ha langyosra hűlt, szűrjük le, végül keverjük el a langyos mentateában a mézet.)

4. Adjuk hozzá a mentateához fél lime vagy citrom levét.

5. A tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan vegyítsük össze a mentateával.

6. A mentás, tejszínes krémet tegyük fagylaltgépbe. Fagylaltgép nélkül is könnyedén elvégezhetjük a fagyasztást: öntsük a krémet egy (fagyis) dobozba, majd tegyük a mélyhűtőbe. Egy villa segítségével óránként keverjük át a masszát, míg fagylalt állagúra fagy. Ha nagyon megfagyna, tálalás előtt tegyük át rövid időre a hűtőszekrénybe, hogy könnyebben szedhessünk belőle.

7. Mentahajtásokkal, gyümölcsökkel, reszelt keserű csokoládéval vagy csokiöntettel tálaljuk.

 

Csokiöntet elkészítése

4 evőkanál cukrozatlan kakaóport, 6 evőkanál cukrot 1 púpos evőkanál liszttel vagy étkezési keményítővel elkeverünk, felöntjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük, majd felfőzzük.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .