Ha egy kellemesen fűszeres, zöldséges és szaftos húsételre vágyunk, tökéletes választás a mexikói csirkeragu. Pillanatok alatt elkészül, mégis imádni fogja a család.
Szeretem az ilyen gyorsan elkészíthető ételeket, főleg akkor, ha nincs idő nagyobb főzésre, mégis valami meleget ennénk. Ez az étel körettel együtt is fél óra alatt elkészül, így akár egy hosszúra nyúlt és fárasztó nap után is bátran nekiállhatunk az elkészítésének.
Csirkemellen kívül készülhet akár csirkecombból is, ebben az esetben azonban számítani kell rá, hogy a főzési idő némileg meghosszabbodik.
Mexikói csirkeragu hozzávalói
kb. 60 dkg csirkemell
kb. 35-40 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)
1 ek. fűszerkeverék (mexikói, grill vagy szárnyas)
só
1-2 ek. (kukorica)liszt
1 ek. olaj
Mexikói csirkeragu elkészítése
1. A csirkemellet kockázzuk fel. (Ha csirkecombból készítjük, vágjuk be a csont mellett, hogy gyorsabban átfőjön.)
2. Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a húskockákat, és kevergessük, amíg kifehérednek. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel, keverjük át alaposan, majd adjuk hozzá a zöldségkeveréket és kevés sót is. (Ha eleve sós a fűszerkeverék, csak nagyon óvatosan sózzunk, de a zöldségek miatt valószínűleg szükséges a sózás.)
3. Fedő alatt főzzük meg a húst és a zöldségeket, ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet. Közben a kukoricalisztet keverjük el csomómentesre egy kevés vízzel. (A kukoricaliszt könnyen simára keverhető, nem csomósodik, de egyébként is jól illik ebbe az ételbe.)
4. Ha megfőttek a zöldségek és a hús is, folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a lisztes vizet, majd forraljuk át alaposan, amíg besűrűsödik a szaft. Szükség esetén még fűszerezhetjük, illetve sózhatjuk, esetleg egy kevés vízzel hígíthatjuk a szaftot.
5. Főtt rizzsel vagy bulgurral kínáljuk.
Tipp
Sűríthetjük és még tovább ízesíthetjük a szaftot, ha egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, először ezt dinszteljük meg, majd erre dobjuk a húst. A további lépések megegyeznek a fent leírtakkal.
Jó étvágyat!