Rakott tészta

rakott tészta

Ez a besameles rakott tészta két napra is elkészíthető, mert másnap is nagyon finom.

A tésztás ételek többségével ellentétben igen laktató. Bolognai ízesítésű darált hússal (csirkemellel vagy pulykával) és gombás szósszal készül. A tejszínes gomba és a bolognai húsos szósz összeházasítása elsőre talán kicsit furának tűnhet, de a végeredmény magáért beszél. Az egészet pedig mintegy megkoronázza a besamelmártás és a sajt.

Rakott tészta hozzávalói

a bolognai szószos tésztához https://olcsoetelreceptek.hu/bolognai-spagetti/
25 dkg penne tészta
30 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka, csirke, ízlés szerint)
kb. 40 dkg friss, befőzni való (vastag húsú, nem túl lédús) paradicsom
vagy 4-5 dl paradicsomlé friss paradicsom helyett
1-2 ek. olívaolaj
0,5 dl száraz vörösbor vagy alaplé, esetleg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, csipet szerecsendió
friss vagy szárított fűszerek (bazsalikom, szurokfű, kakukkfű, borsikafű ízlés szerint)

a tejszínes-gombás szószos tésztához
25 dkg spagetti vagy makaróni
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl főzőtejszín
kb. 2 ek. (kukorica)liszt
50 dkg gomba
5 dkg füstölt szalonna
só, bors
olaj

a besamelhez https://olcsoetelreceptek.hu/besamel-feher-martas/

3 dkg vaj
4 dkg finomliszt
2,5 dl alaplé vagy víz
2,5 dl tej
ételízesítő (lehetőleg házi vagy bio)
só, bors
szerecsendió (elhagyható)

a tetejére
15-20 dkg sajt

Rakott tészta elkészítése

1. Elkészítjük a bolognai mártást. A répát megtisztítjuk, lereszeljük. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk a hagymával, amíg a hús kifehéredik. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sárgarépát is, rövid ideig együtt pirítjuk tovább, majd felöntjük a paradicsomlével vagy hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, fűszerezzük, és készre főzzük a mártást. (Ha szükséges, pótoljuk az elfővő folyadékot, ha túl híg lenne a mártás, kevés lisztet keverjünk el paradicsomlével vagy vízzel, adjuk a mártáshoz, és jól forraljuk össze.)

2. Elkészítjük a gombás szószt is. A gombát folyó víz alatt átöblítjük, majd felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, öntünk rá egy picike vizet, hogy addig se kapjon oda, amíg levet enged. Fűszerezzük, és készre főzzük. A lisztet kikeverjük a tejszínnel, és a megfőtt gombát ezzel sűrítjük. (A kukoricaliszt könnyen simára keverhető a tejszínnel is és a vízzel is, de más lisztet is használhatunk. A liszt mennyisége attól is függ, hogy mennyi levet engedett a gomba, illetve mennyi lé főtt el róla. Szükség esetén adjunk a mártáshoz kevés vizet, vagy adjunk hozzá még egy kevés lisztet, amit keverjünk el vízzel, mielőtt a szószhoz adnánk.)

3. Amíg főnek a szószok, főzzük ki a kétféle tésztát. Készítsünk elő egy tepsit vagy egy nagyobb jénai edényt. (Nem szoktam kikenni a tepsit, mert nem sütöm olyan sokáig, hogy beleégjen az étel.) Melegítsük elő a sütőt.

4. Készítsük el a besamelmártást is. Forrósítsuk fel az alaplevet, vagy forraljunk vizet, amelyhez ételízesítőt és sót adunk (sós ételízesítő esetén nem kell pluszban sózni). Forrósítsuk fel a tejet is. Öntsük össze a két folyadékot. Egy kisebb lábosban hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk szalmasárgára, majd öntsük fel a jó meleg tejes folyadékkal. Egyszerre adjuk hozzá az összes folyadékot, majd folyamatosan kevergetjük, így biztosan csomómentes lesz. Felforraljuk, forrástól számítva egy-két percig főzzük. Borssal, szerecsendióval ízesítjük.

5. A kifőtt pennét keverjük össze a kész bolognai mártással, majd terítsük el a tepsi alján. A kifőtt spagettit keverjük el a gombás mártással, majd simítsuk a bolognai tészta tetejére. A gombás tészta tetején oszlassuk el a besamelt, majd szórjuk meg alaposan reszelt sajttal, és tegyük a közepesen meleg sütőbe. Addig süssük, amíg a sajt szépen megolvad a tetején, esetleg egy kis színt is kap. (Kb. fél óra)

Frissen elég nehézkes szépen tálalni, mert könnyen szétcsúszik a forró szaftos tészta. Ha van rá lehetőség, hagyjuk kicsit hűlni, amíg némiképp összeáll, és szépen szeletelhetővé válik.

Tipp

Meggyorsíthatjuk az elkészítést, ha van a fagyasztóban egy adag bolognai szósz, és csak egyféle tésztát főzünk a kétféle szószhoz.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .