Nagyon jó állagú és finom ízű rozsos kenyér süthető kenyérsütőgépben ezzel a recepttel. Kiváló választás mindazoknak, akik még most barátkoznak az egészségesebb, barnább kenyerekkel.
A rozs nem a legalkalmasabb lisztféle a kenyér sütéséhez, mivel alacsony a sikértartalma. Ez a recept kenyérlisztet vagy finomlisztet is nagyobb arányban tartalmaz, ezért még külön rozskovászra sincs szükség, hogy mégis minden ízlést kielégítő kenyeret kapjunk végeredményül.
A kenyér nem lesz tömött vagy nehéz, hiszen nem dominál benne a rozsliszt, és a rozstól még másnap is puha marad. Egészségesebb alternatíva mindazoknak, akik a puhább, lazább állag miatt ragaszkodnak a fehér kenyérhez.
Rozsos kenyér kenyérsütőgépben – hozzávalók
240 ml víz
3 ek. olaj vagy vaj
34 dkg kenyérliszt (vagy finomliszt)
9 dkg rozsliszt
1 ek. só
2 ek. (barna)cukor
2 ek. tejpor (elhagyható)
1 tk. őrölt kömény (elhagyható)
30 g friss vagy 7 g szárított élesztő
Rozsos kenyér kenyérsütőgépben – elkészítés
1. Adagoljuk a tartályba az olajat vagy olvasztott vajat és a vizet. (Ha késleltetjük az indítást használjunk hideg vizet, egyébként inkább langyosat.)
2. A vízre szórjuk rá a kétféle lisztet, a lisztekre pedig a tejport és a köményt, ha ezeket is használjuk. Az egyik sarokba tegyük a sót, a másikba a cukrot, majd középre vájjunk egy kis mélyedést, ebbe kerül az élesztő.
3. A tartályt tegyük a gépbe, majd válasszuk ki a teljes kiőrlésű kenyér programot, és az I-es kenyérméretet. Ha szeretnénk, hogy később készüljön el a kenyér, állítsuk be az időzítőt is, majd nyomjuk meg az indítás gombot.
Tippek
Ha szeretjük, fűszerezhetjük a kenyeret ánizzsal vagy édesköménnyel, esetleg kardamommal is.
Akkor van értelme barnacukrot használni, ha hozzájutunk valódi melaszos barna cukorhoz, ami kicsit ragacsos állagú, nem olyan pergős, mint a kristálycukor.
Esetleg adhatunk hozzá 2-3 evőkanál lenmagot és/vagy szezámmagot is. Ha időzítés nélkül sütjük, a gép megfelelő hangjelzésekor is megszórhatjuk a kenyeret a magokkal, így már nem keverednek bele a tésztába, csak a tetejét fogják díszíteni.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.