Finom téli csemege, amely könnyű karácsonyi desszertként is megállja a helyét.
A hideg téli napokon a friss és hűsítő gyümölcsök helyett sokkal jobban esik valamilyen sült vagy főtt gyümölcs, pláne, ha kiegészítjük valamilyen plusz finomsággal.
A töltött körte mindig új ruhába bújhat, ha más és más töltelékkel készítjük.
Sült körte vaníliamártással – hozzávalók
- 4 nagy körte
- kevés citromlé
a töltelékhez
- 5 dkg darált dió vagy más csonthéjas
- 5 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs(ök)
- 1 ek. méz
a vaníliamártáshoz
- 1 tojás
- 2 ek. finomliszt vagy étkezési keményítő
- 3 tasak vaníliás cukor
- 0,5 liter tej
- csipet só
vagy
- 1 zacskó főzős vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 ek. cukor
Sült körte elkészítése
- A körtéket megmossuk, félbevágjuk, a szárat és a virágmaradványt is levághatjuk vagy akár rajta is hagyhatjuk a körtéken. Eltávolítjuk a magházukat, és bekenjük a vágott felületeket kevés citromlével, hogy ne barnuljon be.
- A diót vagy más csonthéjast megdaráljuk, a mazsolát kissé felaprítjuk, egy tálba tesszük, és jól elkeverjük a mézzel.
- A körték magházának helyét megtöltjük a mézes keverékkel, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, letakarjuk alufóliával, és közepes hőmérsékleten megsütjük. (Ízlés szerint süthetjük puhábbra, vagy hagyhatjuk kicsit roppanósabbra is.)
- Amíg sül a körte, elkészítjük a vaníliamártást. A tejből tegyünk félre fél decilitert, a többit tegyük fel melegedni. Keverjük el a tojást, lisztet, cukrot és a sót, adjuk hozzá a félretett tejet (vagy keverjük el a kétféle cukrot pudingporral, és adjuk hozzá a fél deci tejet), majd a tejes keveréket öntsük a felforrósított tejhez, és sűrítsük be. A tojásos változatot ne forraljuk, mert összekaphatja a tojást, a pudingos változatnak is elég egy-két buggyanás.
- A sült körtéket még melegen tálaljuk a szintén meleg mártással.
Tipp a sült körte elkészítéséhez
A sütési idő lerövidíthető, ha a körtéket pici citromlével ízesített cukorszirupban előfőzzük pár percig. Vigyázni kell, hogy ne főjön túl a körte, mert sütés közben szétesik.
Variációk a sült körte töltelékére
Kifejezetten ünnepi tölteléket készíthetünk, ha a csonthéjasok és aszalt gyümölcsök keverékéhez marcipánt is adunk.
Zabpehelykásával is tölthetjük a körtéket, ehhez is keverhetünk aszalt gyümölcsöket, csonthéjasokat ízlés szerint.
A körtéket tölthetjük pudinggal is, ekkor töltelék nélkül végezzük a sütést. Díszíthetjük friss vagy aszalt gyümölcsökkel.
Melegebb késő nyári, őszi napokon izgalmas lehet a forró körte egy gombóc hideg fagylalttal.
Jó étvágyat!