Sült körte vaníliamártással

sült töltött körte vaníliamártással

Finom téli csemege, amely könnyű karácsonyi desszertként is megállja a helyét.

A hideg téli napokon a friss és hűsítő gyümölcsök helyett sokkal jobban esik valamilyen sült vagy főtt gyümölcs, pláne, ha kiegészítjük valamilyen plusz finomsággal.

A töltött körte mindig új ruhába bújhat, ha más és más töltelékkel készítjük.

Sült körte vaníliamártással – hozzávalók

  • 4 nagy körte
  • kevés citromlé

a töltelékhez

  • 5 dkg darált dió vagy más csonthéjas
  • 5 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs(ök)
  • 1 ek. méz

a vaníliamártáshoz

  • 1 tojás
  • 2 ek. finomliszt vagy étkezési keményítő
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 0,5 liter tej
  • csipet só

vagy

  • 1 zacskó főzős vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor

Sült körte elkészítése

  1. A körtéket megmossuk, félbevágjuk, a szárat és a virágmaradványt is levághatjuk vagy akár rajta is hagyhatjuk a körtéken. Eltávolítjuk a magházukat, és bekenjük a vágott felületeket kevés citromlével, hogy ne barnuljon be.
  2. A diót vagy más csonthéjast megdaráljuk, a mazsolát kissé felaprítjuk, egy tálba tesszük, és jól elkeverjük a mézzel.
  3. A körték magházának helyét megtöltjük a mézes keverékkel, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, letakarjuk alufóliával, és közepes hőmérsékleten megsütjük. (Ízlés szerint süthetjük puhábbra, vagy hagyhatjuk kicsit roppanósabbra is.)
  4. Amíg sül a körte, elkészítjük a vaníliamártást. A tejből tegyünk félre fél decilitert, a többit tegyük fel melegedni. Keverjük el a tojást, lisztet, cukrot és a sót, adjuk hozzá a félretett tejet (vagy keverjük el a kétféle cukrot pudingporral, és adjuk hozzá a fél deci tejet), majd a tejes keveréket öntsük a felforrósított tejhez, és sűrítsük be. A tojásos változatot ne forraljuk, mert összekaphatja a tojást, a pudingos változatnak is elég egy-két buggyanás.
  5. A sült körtéket még melegen tálaljuk a szintén meleg mártással.

Variációk a sült körte töltelékére

Kifejezetten ünnepi tölteléket készíthetünk, ha a csonthéjasok és aszalt gyümölcsök keverékéhez marcipánt is adunk.

Zabpehelykásával is tölthetjük a körtéket, ehhez is keverhetünk aszalt gyümölcsöket, csonthéjasokat ízlés szerint.

A körtéket tölthetjük pudinggal is, ekkor töltelék nélkül végezzük a sütést. Díszíthetjük friss vagy aszalt gyümölcsökkel.

Melegebb késő nyári, őszi napokon izgalmas lehet a forró körte egy gombóc hideg fagylalttal.

Jó étvágyat!